Overslaan en naar de inhoud gaan

Nutsdepartement Wildervank 175 jaar

Door op zondag, 12 augustus, 2012 - 19:00

175 JAAR - Vrijdag 14 en zaterdag 15 september a.s. viert het departement "Wildervank" der Maatschappij tot Nut van ‘t Algemeen, haar 175 jarig bestaan. Zo'n gebeurtenis kan natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan.

Na een lange gedegen voorbereiding vindt de officiële viering plaats in de Margaretha Hardenberg. Kerk te Wildervank voor genodigden van 16.00 tot 18.00 uur. Zaterdag vanaf 15.00 uur worden alle nutsleden verwacht in Hotel Parkzicht te Veendam. Naast een heerlijke nutsmaaltijd worden de leden getrakteerd op een prachtig concert van het Deep River Quartet.

Geschiedenis
Het Nut, zoals de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen vaak genoemd wordt, is een landelijke vereniging met plaatselijke afdelingen ("departementen"), opgericht in 1784, die zich ten doel stelt het welzijn, in de ruimste zin, van individu en gemeenschap te bevorderen. De vereniging streeft naar individuele en maatschappelijke ontplooiing met een zo hoog mogelijk cultureel gehalte. De Maatschappij hield en houdt zich bezig met zaken die het algemeen belang dienen, zoals onderwijs, ontwikkeling en maatschappelijke discussie. Ze heeft daarmee een bijdrage geleverd aan de democratisering van Nederland.

Van begin af aan heeft de Maatschappij zichzelf gezien als een instelling voor volksontwikkeling, en dat betekende - zeker 175 jaar lang - voor ontwikkeling van het "lagere volk", de achtergestelden. In de loop van het jaar 1836 werd door enige vooraanstaande ingezetenen van Wildervank het plan gevormd om in navolging van reeds andere plaatsen in ons land te trachten hier een afdeling van de "Maatschappij tot Nut van 't Algemeen" op te richten. Op 2 januari 1837 was de oprichting een feit. De voorbereidingen vonden plaats in Café "Het Zeepaard". Het NUT had dit 175 jarig bestaan graag op de zelfde plek gevierd in het helaas verdwenen Party-Zalencentrum Boelens.

Het is heel bijzonder dat een vereniging het 175 jaar volhoudt. Misschien zijn de oorspronkelijke doelstellingen van de Maatschappij tot Nut van t Algemeen -het nut en bevordering van beschaving van de menselijke geest- niet meer actueel. Of krijgen die juist in onze huidige tijd van crisis weer meer betekenis? Er is in die 175 jaar ontzettend veel veranderd en verbeterd, maar voor velen zijn de leefomstandigheden nog verre van ideaal en dreigen bepaalde bevolkingsgroepen gehinderd te worden in hun ontwikkeling.

De staat heeft veel van de oorspronkelijke Nutstaken overgenomen; professionalisering en schaalvergroting zijn nog steeds gaande, maar als tegenstroom zien we ook door de enorme bezuinigingen de noodzaak om vrijwilligers ( weer) in te schakelen zoals dit bij het Nut het geval was en is. Hoewel belangrijke activiteiten als de spaarbank, bibliotheek en nutskleuterschool zijn verdwenen leverde het departement "Wildervank" al 175 jaar haar bijdrage aan het welzijn van de bevolking.

Cadeautje voor Onderwijs
Ook bij dit jubileum wordt het onderwijs niet vergeten. De scholen Sleutel, Haimstee en Westerschool in Wildervank worden op 2 en 4 oktober getracteerd op het zgn Inspringtheater. De voorstelliningen hebben tot doel de sociale competentie in het onderwijs te bevorderen. U merkt het, is het departement Wildervank is nog springlevend met meer dan 300 leden! U ziet het, het departement Wildervank is nog springlevend met meer dan 300 leden!

Meer informatie bij
Wim Dussel, lid feestcommissie.
0598 630348
wimdussel@kabel.netvisit.nl