Overslaan en naar de inhoud gaan

Schoolgebouwen, deel 2

Door op zondag, 5 augustus, 2012 - 06:00

Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@wanadoo.nl



Op 5 januari 1963 was de drukbezochte opening van de christelijke kleuterschool met de toepasselijke naam De Jonge Wieken. Door de snelle groei van het aantal inwoners van de nieuwe woonwijk Plan Noord was de noodzaak gerezen voor een nieuwe kleuterschool. Aan de Brongersstraat werd een schoolgebouw gerealiseerd met drie leslokalen en een bijbehorende gymzaal. In latere jaren werd de school omgevormd tot basisschool door verhuizing van de basisschool uit de Petersenstraat naar de Brongersstraat. De naam veranderde in De Kern. De school werd vergroot met een aantal lokalen. Maar de school groeide uit zijn jasje en voldeed niet meer aan de huidige eisen. In 2005 werd de school gesloopt en verscheen er op dezelfde locatie een nieuw schoolgebouw dat inmiddels ook alweer aan uitbreiding toe is.

De Vredenrustschool gelegen op de hoek Vredenrustlaan en Brongersstraat. Deze openbare lagere school werd vernoemt naar de voormalige borg Vredenrust die hier op een steenworp afstand stond. De school werd in 1956 in gebruik genomen. In de school bevinden zich twee prachtige fresco's van S. Van de Berg. Bij de ingang van het schoolplein bevonden zich twee metalen palen die vroeger het toegangshek tot de borg Vredenrust hebben gedragen. De school is inmiddels uit het straatbeeld verdwenen en de locatie wacht op een nieuwe invulling.

De Technische school werd in 1959 in gebruik genomen en diende ter vervanging van de voormalige ambachtsschool aan het Boven Oosterdiep. De school is gelegen aan de J.G.Pinksterstraat vernoemd naar de voormalig verzetstrijder die in de oorlog zijn leven verloor. Links de schoorsteenpijp van de voormalige steenfabriek aan het Prins Hendrikplein. De naam van de school werd later gewijzigd in ‘De Vaart'. Tegenwoordig maakt de school deel uit van de Openbare Scholengemeenschap Winkler Prins.

In 1915 verrees het prachtige pand aan de Hertenkampstraat. Het werd gebouwd onder architectuur van Jan Stuivinga die onder andere ook verantwoordelijk was voor de bouw van Nieuw-Buitenwoel en de verbouw van het gemeentehuis. In het schoolgebouw werd de ULO gevestigd. Als gevolg van de Mammoetwet in 1968 werden ULO en HBS samenvoegt tot Rijksscholengemeenschap ‘Winkler Prins'. Eind jaren tachtig werd het pand verlaten en ingeruild voor de nieuwbouw in Buitenwoel. Tegenwoordig vind men in het gebouw een vestiging van het Noorderpoortcollege.

Een fraaie opname toont ons achtereenvolgens de Christelijke ULO gebouwd in 1921, de Christelijke Lagere School, later De Kern, uit 1916 en op de achtergrond het torentje van de gereformeerde kerk aan de Nieuwe laan uit 1906. Beide zijden van de chr. Lagere School werden in later jaren voorzien van een verdieping. Het torentje op de school verdween. Tegenwoordig bieden beide gebouwen plaats aan de Ubbo Emmius Scholengemeenschap. Het torentje van de achtergelegen kerk verdween met de afbraak van de kerk in 1965.