Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe website voor Veenkoloniaal Museum

Door op woensdag, 18 juli, 2012 - 10:47

WEBSITE - Het Veenkoloniaal Museum was één van de eerste musea in de regio met een eigen website. De website is in de beginjaren door vrijwilliger Marten Fokkens opgezet. Een aantal jaren geleden heeft Erik van der Wal de werkzaamheden overgenomen. Moderne websites bieden tegenwoordig echter steeds meer mogelijkheden. Mogelijkheden die onze oude zelf opgebouwde site niet meer kon bieden. Zo is het bij de nieuwe website mogelijk om rechtstreeks vanaf de website een afspraak te maken voor een groepsbezoek of een kinderfeestje. Ook kan men via de website donateur worden. Het thuis ingevulde aanvraagformulier wordt automatisch verstuurd. Daarna nemen wij zo spoedig mogelijk contact met de aanvrager op. Ook worden steeds meer collecties van musea via internet zichtbaar, maar waar moesten we onze digitale collectie op de oude website onderbrengen? Dat vraagt veel puzzelwerk en ruimte voor grote bestanden.

Een collectie via de website zichtbaar te maken is geen kleinigheid. We praten dan over meer dan 30.000 voorwerpen en evenzoveel foto's. Om deze bestanden aan een website te koppelen vraagt om een andere aanpak. Eind vorig jaar deed de mogelijkheid zich voor om mee te liften met het door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed ontwikkelde project ErfgoedSuite. Samen met het Openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum zijn we met ondersteuning van Eelco Bruinsma in het project gestapt.

Vanuit de Rijksdienst werden we ondersteund door Muriël Reineman en Miranda Meijerman. Op vrijdag 24 februari 2012 is Openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum als eerste met de nieuwe website online gegaan. Op 23 juni volgde het Veenkoloniaal Museum. Ondertussen werkt webmaster Erik van der Wal verder aan het publieksvriendelijk maken van de site. Bij veel websites zoek je vaak als naar een speld in een hooiberg als je bijvoorbeeld basisinformatie zoals adres, openingstijden en telefoonnummer wilt zien. Zowel Warffum als Veendam bijten in het noorden de spits af als gebruikers van de ErfgoedSuite. Het legt een basis waarmee musea en andere erfgoedpartijen zoals landhuizen, boerderijen en kerken een uitgebreide website kunnen (uit)bouwen en onderhouden. De deelnemers kunnen via de website hun collecties digitaal ontsluiten en deze koppelen aan een kennisnetwerk: de Erfgoedthesaurus. Met deze thesaurus kunnen musea bij elkaar in de collectie kijken en dit maakt de uitwisseling van cultureel erfgoed eenvoudiger. Musea bezitten immers ook depots met soms onverwachte schatten die een collega misschienprima bij een wisseltentoonstelling kan gebruiken. Collecties in de ErfgoedSuite zijn dus via de Erfgoedthesaurus onderling met elkaar verbonden. Dat maakt deze voorziening uniek. Zo wordt er een centrale kennisbron over erfgoed in Nederland gevormd, waaruit informatie te ontsluiten is via allerlei vensters. Op het eerste oog zal er voor de buitenstaander nog niet zoveel veranderd zijn, maar het is de bedoeling dat in de toekomst ook steeds meer delen van onze collectie via internet zichtbaar wordt.

Interesse in deelname? Dat kan. U hoeft niet per se een museum te zijn. Beheerders van welke vorm van erfgoed dan ook, kunnen aanhaken. De ErfgoedSuite werkt volledig via internet. Er hoeft door deelnemers geen software te worden aangeschaft. Er hoeft dus ook niets geïnstalleerd te worden; alles is online beschikbaar. Het onderhoud en beheer wordt volledig geregeld. Er is geen grote kapitaalinvestering of uitgebreide kennis van complexe IT-infrastructuur voor nodig.
Heeft u als beheerder van erfgoed interesse in deelname aan de ErfgoedSuite? Neem dan contact op met de projectleider bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Miranda Meijerman, (e) M.Meijerman@cultureelerfgoed.nl, (t) 033 421 73 82. Meer informatie leest u ook op de website www.erfgoedsuite.nl .

www.veenkoloniaalmuseum.nl

Museumplein 5
9641 AD Veendam
telefoon 0598-364224

Openingstijden:
dinsdag tot en met donderdag van 11.00 tot 17.00
vrijdag tot en met maandag van 13.00 - 17.00 uur