Overslaan en naar de inhoud gaan

Jaaroverzicht 2012 - juni

Door op maandag, 24 december, 2012 - 06:00

Samengesteld door Ingrid van der Tuin

Vrijdag 1 juni
In de gemeenten Veendam, Menterwolde en Pekela is vanaf nu een" biketeam" van de politie actief. De agenten worden vooral in het centrum ingezet en komen op de fiets op plekken waar de politie op motor of paard niet kan komen.

Klaas Fleurke presenteert het boek "De fabriek van mijn vader". In het boek schrijft hij over de geschiedenis van aardappelzetmeelfabriek DWM (later opgaande in Avebe) en de band met SC Veendam.

Zaterdag 2 juni
Vandaag heeft Veendam een primeur. Op de kabelbaan van Blue Bay Veendam in Borgerswold wordt de 1e wedstrijd in de Noorder Wakeboard Challenge gehouden. Deze competitie vindt dit jaar voor het eerst plaats en richt zich op alle wakeboarders; van beginners tot ver gevorderden.

Zondag 3 juni
De zwemmers van de Brug in Veendam keren terug van de Nationale Special Olympics in Den Bosch. Zij wonnen dit weekend 5 gouden, 8 zilveren en 9 bronzen medailles met persoonlijke nummers en 4 gouden en 4 bronzen medailles met estafettes.

Dinsdag 5 juni
In Borgerswold houdt de Veendammer brandweer 's avonds een oefening, waarbij een aantal ongevallen in scene wordt gezet. Het lijkt zo realistisch, dat sommige voorbijgangers denken dat er echt een ongeval is.

Woensdag 6 juni
Zwemparadijs Tropiqua bestaat 25 jaar. Wethouder Henk Jan Schmaal geeft het officiële startsein voor dit jubileum en opent de foto-expositie "Zwemmen in Veendam door de jaren heen".

SC Veendam sluit een eenjarig contract af met de 23-jarige aanvaller Sidney Schmeltz van Sparta Rotterdam.

Donderdag 7 juni
Op uitnodiging van de burgemeester van Gniezno, zusterstad van Veendam, vertrekt een groep Veendammers richting Polen. Zij verblijven daar 4 dagen met andere mensen uit zustersteden van Gniezno. Burgemeester Meijerman is gastheer tijdens deze reis.

Zaterdag 9 juni
Wethouder Bert Wierenga opent de Prokkelmarkt in Veendam. Een "prokkel" staat voor een prikkelende ontmoeting tussen mensen zonder en met een verstandelijke beperking. Het is een drukte van belang op 3 pleinen in het centrum van Veendam.

Zondag 10 juni
Ongeveer 300 mensen nemen vandaag deel aan de Veendammer Turftocht, die voor de 9e georganiseerd wordt door Ondernemersvereniging Veendam Centraal. Dankzij het mooie weer en de ruime keus aan routes en afstanden is de tocht een succes.

Dinsdag 12 juni
De 16-jarige Boukje Mulder uit Veendam is terecht. Zij was 6 juni weggelopen uit jeugdinstelling 't Poortje in Groningen.

Woensdag 13 juni
Veendam staat in het teken van de "Buitenspeeldag". Op diverse locaties leven kinderen zich uit tijdens de georganiseerde buitenactiviteiten.

Zondag 17 juni
De politie houdt 's ochtends een 26-jarige man aan voor mishandeling van een horecaportier in Veendam. De portier had 2 personen toegang geweigerd tot een horecagelegenheid aan het Prins Hendrikplein, omdat de zaak dicht ging. Na een woordenwisseling sloeg de verdachte de portier in het gezicht. De politie stelt een onderzoek in.

Maandag 18 juni
Vandaag start traditiegetrouw de Avondvierdaagse in Veendam.

Woensdag 20 juni
Wethouder Klaas Steenhuis geeft ‘s middags het startsein voor de 2e editie van de Scootmobieltocht. 30 Deelnemers rijden een route langs de mooiste plekken van Veendam, Wildervanksterdallen en Wildervank.

Vrijdag 22 juni
Leerlingen uit HAVO-3 van de Winkler Prins slepen de 1e prijs binnen van de Internationale Junior Science Olympiade. Er waren 90 deelnemende scholen, maar de Veendammers hadden de hoogste score van het land. De prijs bestaat uit een Texas rekenmachine, waardebon voor meetapparatuur en een boekenbon.

Zaterdag 23 juni
Het Veenkoloniaal Museum geeft dit jaar ook weer enkele bijzondere postzegels uit. De meerwaarde van deze postzegels komt ten goede aan het museum.

Maandag 25 juni
In een sportkantine aan de Ontspanningslaan wordt ingebroken. Een raam wordt geforceerd en apparatuur en etenswaren weggenomen. De politie onderzoekt de inbraak.

Donderdag 28 juni
Na 2 jaar lessen volgen behalen 3 leden van Harmonieorkest Voorwaarts Veendam hun theorie- en praktijkdiploma HarFa (harmonie/fanfare).

De politie ontmantelt 's nachts een hennepkwekerij in een bedrijfspand aan het Prins Hendrikplein. Er worden ruim 700 planten aangetroffen.

Zaterdag 30 juni
Leden van "Motorploug N33" houden bij hun clubhonk het jaarlijks treffen met bijbehorend feest.