Overslaan en naar de inhoud gaan

In gala over de rode loper, afsluiting schooljaar met film

Door op zaterdag, 7 juli, 2012 - 23:54

FILMGALA - Op diverse scholen in Nederland is door leerlingen van groep 8 de schoolmusical ‘Voor kids gaat de zon op' van Marco Borsato en Albert van de Linde opgevoerd. De musical is voor War Child geschreven, een organisatie die zich inzet om kinderen te helpen bij het verwerken van hun oorlogservaringen.

Ook de Westerschool had zich aangemeld. Maar voor de leerlingen van de school was er het probleem dat niet iedereen mee zou kunnen doen. Er waren maar liefst 77 leerlingen verdeeld over 3 groepen 8. Er werd een alternatief bedacht zodat wel iedereen mee kon doen, het verfilmen van de musical. Dit was niet elders in Nederland zo gedaan.

Een groep acteurs werd samengesteld, een koor voor de liedjes, er was een eigen decorgroep voor de achtergronden, een groep maakte de achtergrondgeluiden en een groep voor de muziek. Ook was er een filmgroep samengesteld die van de film een Making-of heeft gemaakt (klik naar vorig bericht). En dat alles onder professionele begeleiding. In de film was er met twee foto's voor de omgekomen klasgenoten Floor en Sanne-Mei een heel speciaal plaatsje.

Het maken van de film werd ook mede mogelijk gemaakt dankzij een cultuursubsidie van de provincie Groningen.

Donderdagavond 5 juli was een bijzondere en spannende dag voor de leerlingen. De limo's wisselden elkaar af tijdens hun speciale lijndienst. In gala werden de leerlingen naar vanBeresteijn gebracht. En als sterren stapten ze uit, terwijl de camera's de beelden schoten. Alle uitgenodigde gasten stonden vanaf 19.00 uur te wachten om een glimp van hun ‘stars' op te vangen.

In vanBeresteijn verzamelden ze zich en schitterden ze op de rode loper, lopend tussen hun grote fans door. Wat een feest was het! Het theater annex filmzaal met een groot filmscherm stroomde helemaal vol.

Voor de pauze werd de officiële film gedraaid en na de pauze de Making-of van de leerlingen.

In de film komen de leerlingen door een vreemde computercrash zelf midden in een computerspel terecht. Het stoerste meisje van de klas speelde Pixel War 3.0 en was bezig om het hoogste level af te ronden, juist op het moment dat de les weer zou beginnen. Klasgenoten vonden het verstandiger om het af te sluiten en de leraar kon ook elk moment binnenkomen. Ze probeerde het toch snel af te maken en ineens klonken er enorme knallen. Met een flits waren ze uit de klas verdwenen. De leerlingen waren zelf midden in de oorlog terecht gekomen tussen de Rode Pixels en de Blauwe Pixels in. En vlogen de bommen en de granaten hen om de oren. Hoe zouden ze hier weer uit kunnen komen? En konden ze de oorlog overleven?

Via hun vlucht lukte het om in het ultieme niveau ‘Level 10' terecht te komen. Daar werd besloten om de kinderen die daar wonen uit de wereld van oorlog en geweld te helpen. En het lukte uiteindelijk om de Rode Pixels en de Blauwe Pixels te laten verbroederen. En zo vrede te stichten en plezier te laten beleven. Gelukkig was er ook een computernerd in het spel mee terecht gekomen die met ijzerdraad en soldeerbout de computer een jump terug liet maken naar de echte wereld, net voordat de computer crashte.

Applaus en gejoel klonk herhaaldelijk op tijdens de filmvoorstelling en er werd gelachen om de humor in de film. Na de beide filmvoorstellingen verzamelden de leerlingen zich op het podium en zongen enkele liedjes uit de film.

Twee dames van War Child hadden ook zichtbaar genoten en aan het eind van de avond werd de cheque (ter grootte van 2847,49 euro) door leerlingen aan hen overhandigd. Ze waren zeer onder de indruk. Er was goed geacteerd en ook zo mooi gezongen. Ook vonden ze het heel indrukwekkend dat er het afgelopen schooljaar zoveel is gedaan voor War Child.

Marco Borsato kon vanwege verplichtingen helaas niet komen, maar hij heeft laten weten de DVD van de film samen met zijn gezin thuis te gaan zien.

Voor de leerlingen was de avond een mooie afsluiting in hun laatste schooljaar op de Westerschool.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum