Overslaan en naar de inhoud gaan

Enthousiaste fotoliefhebbers maken foto's van kindertijd.

Door op woensdag, 27 juni, 2012 - 22:11

FOTOCURSUS - In augustus beginnen er weer fotocursussen in Friesland, Groningen en Drenthe. Fotograaf Max Werkman organiseert voor de fotoliefhebbers fotocursussen, om je camera beter te gebruiken. Fotograferen is niet alleen op het juiste moment de ontspanknop indrukken, om het moment van je leven vast te leggen.

In de cursus wordt geleerd hoe je de foto op een juiste manier kunt belichten. Gebruik van sluitertijd, diafragma en iso waarde zijn termen waar veel mensen wel van gehoord hebben. Toch wordt er nog te veel op de automaat gefotografeerd "vind Max Werkman".

Als fotograaf voor verschillende vakbladen en tijdschriften weet Max Werkman hoe belangrijk het is om je camera goed te kennen. Ik probeer altijd een speciale foto te maken van een gebeurtenis. Daarbij zijn compositie, standpunt en belichting van groot belang.

In de cursus wordt het toestel handmatig ingesteld. Zo leer je in elke situatie wat belangrijk is en hoe je het toestel naar je eigen creativiteit kunt gebruiken.

In de cursus die bestaat uit 7 lessen, krijgt men opdrachten mee naar huis. Waaronder het zoeken naar een voorwerp uit je kindertijd. Op een bijzondere manier leert deze fotograaf je anders kijken en iedere foto te laten spreken. Het vertellen met een foto is hierbij ook een belangrijk onderdeel. Foto's moeten een verhaal vertellen. Fotografie is een communicatie middel waar juist in deze tijd, door veel mensen gebruik van wordt gemaakt. Informatie over deze cursussen vind je op de website www.maxwerkman.com.

De uitvinder van de fotografie: De camera obscura, Joeph Nicephore Niépce had nooit kunnen bedenken dat de fotografie ooit gekoppeld zou worden aan de telefonie. Tegenwoordig is het heel normaal ! heel veel mensen beschikken over een goede fotocamera. De fotografie stond nooit eerder zo dicht bij de mens.

In de cursus zit een praktijkdag inbegrepen, dan neemt deze fotograaf je mee op locatie en kun je onder begeleiding het geleerde in de praktijk brengen. Het is natuurlijk de bedoeling dat je zelf veel fotografeert.

In kleine groepen wordt je geleerd hoe belangrijk het standpunt van de fotograaf kan zijn.

Van beneden naar boven noemt men dat kikker of kikvorst perspectief, van boven naar beneden vogelperspectief. Als je kinderen fotografeert is het belangrijk een gelijkwaardig standpunt in te nemen.

De foto's worden daardoor veel sprekender. Ik krijg nog steeds foto's per mail van cursisten die zo enthousiast waren over de cursus dat ze niet meer weten op te houden. Fotograferen is een schitterende hobby die tegenwoordig niet veel geld hoeft te kosten. Door het digitale tijdperk is fotograferen veel makkelijker en goedkoper geworden.

Iedereen kan meedoen! Je hoeft geen geavanceerde camera te hebben om deel te nemen. Iedereen fotografeert met zijn eigen camera. en was te toch van plan om een ander toestel te kopen, dan is dit het moment om eens over de schouder van een medecursist mee te kijken wat je allemaal met zo'n toestel kunt doen.

De gemaakte foto's worden op een grootscherm bekeken en beoordeeld, je krijgt tips en trucs om nog mooiere foto's te maken. De onderwerpen die zeker aan bod komen zijn: belichting, scherptediepte, compositie, flitstechniek, beeldtaal, lenzen en iso-waarde.

Meer informatie: www.maxwerkman.com