Overslaan en naar de inhoud gaan

Oromyofunctionele therapie (OMFT) bijLogopediepraktijk Totaal

Door op donderdag, 28 juni, 2012 - 13:45

LOGOPEDIE - Oromyofunctionele therapie (OMFT) bij afwijkende mondgewoonten: samenwerking tussen tandarts/orthodontist en logopedist

Wat zijn afwijkende mondgewoonten?
Afwijkende mondgewoonten zijn gewoontehandelingen of (spier)bewegingen die negatief zijn voor de gebitsstand, het spreken, het gehoor en de gezondheid. Habitueel mondademen, duim-/vinger-/speenzuigen en afwijkend slikken (en kauwen) zijn afwijkende mondgewoonten. Verder vallen foutieve lipgewoonten, tonggewoonten en nagelbijten onder afwijkende mond-gewoonten.

Wat is oromyofunctionele therapie?
Oromyofunctionele therapie of OMFT is erop gericht alle mondspieren weer in evenwicht te brengen door gerichte oefeningen te geven en foutieve gewoonten af te leren. De therapie pakt daarmee de oorzaak aan van één of meerdere problemen en niet alleen de gevolgen van het verkeerde evenwicht. Andere therapieën, zoals logopedische articulatietherapie, orthodontie of een chirurgische kaakcorrectie kunnen daardoor later een blijvend resultaat opleveren. Actieve OMFT kan gestart worden rond 6 à 7 jaar. Bij jongere kinderen zal de logopedische behandeling met name gericht zijn op voorwaardentraining: het afleren van duimen of vingerzuigen en het aanleren van lipsluiting en een juiste tongpositie in rust.

Resultaten
De logopedist probeert om met behulp van OMFT een situatie te scheppen voor een stabiel resultaat van een orthodontische behandeling. De kans op een terugval na orthodontische behandeling is na succesvolle OMFT beduidend lager en er ontstaat de zo gewenste evenwichtige stabiele occlusie (het op elkaar sluiten van tanden en kiezen in ruststand). In de dagelijkse logopedische praktijk zien we een goed beeld van wat bereikt kan worden met OMFT (zie de foto's hieronder).

Meer weten?
Kijk op www.logopedietotaal.nl.
Bellen (06 - 539 77 217) of
een e-mail sturen (info@logopedietotaal.nl) kan ook.