Overslaan en naar de inhoud gaan

Internationale Junior Science Olympiade Derde klas havo Winkler Prins winnaar

Door op maandag, 25 juni, 2012 - 11:00

WINKLER PRINS - Leerlingen uit havo 3 van Winkler Prins Veendam wisten vrijdag 22 juni de eerste prijs binnen te slepen van de Internationale Junior Science Olympiade (IJSO).

Nominatie en bekendmaking
In maart kregen de derde klassen havo en vwo een twee uur durende toets, waarin de kennis werd getoetst van de vakken biologie, natuur en scheikunde. In mei ontving de school het bericht dat de 3e klas havo van Winkler Prins tot de beste drie havoklassen van Nederland behoorde. De docenten Geke Grimme, schei- en natuurkunde en Robert van Dijk, scheikunde gingen afgelopen vrijdag namens de klas naar het Candea College in Duiven voor de definitieve uitslag. Het klonk de docenten als muziek in de oren dat hun leerlingen de hoogste score hebben behaald van alle 90 deelnemende scholen en daarmee de winnaar zijn van de Science Olympiade 2012.

De prijs bestond uit een Texas rekenmachine met kleurenscherm, inclusief waardebon voor meetapparatuur en een boekenbon ter waarde van 250 euro voor de mediatheek.

De twintig havo leerlingen ontvingen uit handen van hun afdelingsdirecteur Herman Bruins in het bijzijn van sectordirecteur Jan Nijborg een certificaat voor hun geleverde prestaties.

Doel van de Olympiade
Het belang van de olympiade is het promoten van de bèta vakken. Nu kiezen slechts twee van de tien leerlingen dit profiel. Nederland heeft de behoefte aan minstens het dubbele. De RUG is een grote speler in het realiseren van de olympiade. Door alle leerlingen mee te laten doen aan de olympiade komen deze achter hun kunnen en interesses. De beste leerlingen worden bèta excellent leerlingen genoemd. Voor deze leerlingen zijn er speciale projecten waarin ze voor een groot deel een eigen inbreng hebben. Dit komt dan in de plaats van reguliere lessen.