Overslaan en naar de inhoud gaan

Wakeboarden en surfen in Veendam aan lier motorscooter

Door op maandag, 25 juni, 2012 - 12:00

Video Willem Hofman.

SURFINGDUDES - Een groep van zes vrienden houden zich bezig met kitesurfen en met wakeboarden. Ze maken deel uit van een groep van 25 tot 30 beoefenaars uit de provincie Groningen. Beoefenaars van deze sporten kunnen zich zo aansluiten.

Twee van hen hebben een aparte manier gevonden om hun hobby's te kunnen beoefenen.

Wakeboarden is een extreme sport dat te vergelijken is met snowboarden, met dit verschil dat een wakeboarder aan een lijn over het water wordt getrokken. Dit kan met een boot en ook met een kabelbaan zoals in Borgerswold dit mogelijk is.

Het bijzondere is dat John en Ger een motor van 150 CC uit een motorscooter in een frame hebben gezet en daar een motorlier van hebben gemaakt. Ook de lier is zelfgebouwd.

Met de motor gashendel wordt de snelheid van het voorttrekken geregeld. Aan een touw van 800 meter lengte wordt de wakeboarder over het water voortgetrokken. Met een snelheid van 50 tot zo'n 65 kilometer levert dit een behoorlijke spektakel op.

Kitesurfen is een vorm van watersport waarbij de kitesurfer op een kleine surfplank staat en zich voort laat trekken door een kite (vlieger). Eigenlijk is het kitesurfen een variant van het windsurfen. Maar door het lifteffect van de vlieger kunnen kitesurfers hoog springen.

Door zich voort te laten trekken aan de 'motorscooterlier' is het mogelijk om ook bij windstil weer met kitesurfen bezig te zijn.

Met behulp van deze lier wordt er in de hele provincie op geschikte plaatsen gekite en gewakeboard. Vooral het kitesurfen wordt gedaan. Er is ook een tweede lier gebouwd van een motor uit een brommerscooter van 50 cc. Op een recht lang stuk weg bij Termunten wordt de wakeboarder of de kitesurfer achter een bus aangetrokken.

Willem Hofman werd gevraagd om het spektakel dat onlangs in Veendam te zien was vast te leggen. Het was op verzoek van Ricardo uit Veendam, ook een van de evenwichtskunstenaars. En Willem had meteen een geschikte naam voor de groep bedacht, de "Surfingdudes".