Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebouwen, deel 3

Door op zondag, 24 juni, 2012 - 06:08

Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@wanadoo.nl


Het Bocht Oosterdiep aan het eind van de 19de eeuw. Het hoge gebouw rechts was het voormalige postkantoor uit 1869. In 1901 verhuisde het postkantoor naar een nieuw gebouw aan het Beneden Oosterdiep. Door het slopen van de ondergevel en het plaatsen van grote ramen werd het pand omgebouwd tot winkelpand. Naast het voormalige postkantoor is rechts nog net het voormalige tolhuis te zien. Op de achtergrond de prachtige monumentale villa van de latere burgemeester Ubbo Wilkens.

Menig Veendammer heeft vanaf deze tribune aan het voormalige sportpark de jaarlijkse evenementen aanschouwd. Het sportterrein 'Centrum' werd in 1908 aangelegd. Op het voormalig sportterrein werden vele evenementen gehouden zoals grasbaanraces, paardenrennen, atletiek en gymnastiekuitvoeringen, tentoonstellingen manifestaties en in de winter lag er een grote ijsvloer waar nationale schaatswedstrijden werden verreden. Rechts naast de tribune de ijstent. Op de achtergrond de contouren van de H.B.S. In de jaren zestig werd de tribune door een brand volledig verwoest. Het sportterrein viel ten offer aan de heilige koe en werd een parkeerplaats.

Op de grond van voormalig raadslid F.H.Mulder aan de Langeleegte werd in 1916 een badinrichting aangelegd. Door een bestaande wijk te af te dammen, te verbreden en te verdiepen werd een zwembad gecreëerd. Het houten gebouw op de foto had een tweeledige functie. Enerzijds de badhokjes anderzijds een tribune voor het voetbalstadion dat zich aan de andere zijde bevond. Het houten gebouw werd in 1953 afgebroken en vervangen door nieuwbouw. In 1986 beleefde het zwembad zijn laatste seizoen en werd het geheel afgebroken. Op de plaats van het gebouw uit 1953 werd een nieuw onderkomen gebouwd voor de plaatselijke voetbalclub de BV. Veendam.

Tot 1918 was het middelste gedeelte van de Nieuwe Laan ( J.B. Laan) ter hoogte van de onderdoorgang van de Oude AE nog onbebouwd. In 1918 werd besloten tot de bouw van een nieuw onderkomen voor de dienst gemeentewerken daar het onderkomen in het gemeentehuis te klein werd. Later werd ook de plaatselijke Brandweer op deze locatie ondergebracht. In de volksmond kent men het complex beter onder de naam 't Bouwhuis. In de woning op de achtergrond met de naam AE Steen woonde de gemeentearchitect. De dienst gemeentewerken en de brandweer hebben het gebouw verlaten en na een grondige restauratie doet het dienst als onderkomen voor de stichting NOVO.

Aan een in het centrum gelegen hertenkamp staat de voormalige U.L.O. school die werd gebouwd in 1915 onder architectuur van Jan Stuivinga, die ook verantwoordelijk was voor de verbouw van het gemeentehuis in 1913. Het was het tweede grote gebouw dat werd gebouwd in het uitbreidingsplan Tussendiepen. De voormalige U.L.O. school biedt nu plaats aan een vestiging van het Noorderpoortcollege. Aan de achterzijde werd het schoolgebouw uitgebreid met een nieuwe vleugel.

Één van de meest markante gebouwen in de gemeente Veendam betreft de voormalige Hoogere Burgerschool. De school die werd gebouwd moest dienen als vervanging van de school in de Kerklaan. In 1907 werd begonnen met de bouw van de school die ontworpen werd door rijksbouwmeester J.A. Vrijman in de Palladiostijl. In 1911 werd de nieuwe school geopend. De school werd toegankelijk gemaakt door een nieuwe ontsluitingsweg, gerealiseerd door de afbraak van de voormalige woning van dokter Wichers in de Kerklaan. In 1990 kreeg het gebouw de functie van onderkomen van het Veenkoloniaal Museum. In 2004 werd de hoofdingang verplaatst naar het naastgelegen Cultuurcentrum Van Beresteyn.