Overslaan en naar de inhoud gaan

Jaaroverzicht 2012 - mei

Door op zondag, 23 december, 2012 - 06:00

Samengesteld door Ingrid van der Tuin

Vrijdag 4 mei
In Veendam en Wildervank worden de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Het thema is: "Vrijheid geef je door". Dit jaar zijn er geen veteranen te gast die in Nederland actief betrokken waren bij de bevrijding, maar Canadezen die op een andere wijze een belangrijke rol hebben gehad tijdens de bevrijding.

Zaterdag 5 mei
In het centrum van Veendam is het een drukte van belang. Het bevrijdingsfeest "FlowerPop" is gecombineerd met de Bloemetjesmarkt en dat zorgt voor een kleurrijk geheel. Er staan 8 podia waar 32 bands/muzikanten optreden.

Zondag 6 mei
Na de kerkdienst in de Grote Kerk te Wildervank staat men stil bij het feit dat Dirk Swama zijn 50-jarig jubileum als organist viert. Voorzitter van de kerkenraad Schmaal reikt hem een draaginsigne en oorkonde uit.

Dinsdag 8 mei
De combinatie Zwanenburg/Paas neemt het stadioncomplex "De Langeleegte" over van de gemeente Veendam. De gemeente en de projectontwikkelaars willen de lang gewenste ontwikkeling van het Leer- en sportpark Veendam de komende jaren een stevige impuls geven.

Woensdag 9 mei
's Avonds is er een bijeenkomst in Dukdalf van ouders, leidsters en de SP om te praten over de plannen om te bezuinigen op de peuterspeelzalen in Veendam. De aanwezige raadsfracties (goed voor een meerderheid in de gemeenteraad) nemen afstand van dit voorstel en daarmee lijken de plannen niet door te gaan.

Zaterdag 12 mei
Burgemeester Meijerman opent het speelterrein aan de Twenthelaan. Deze wijkontmoetingsplek (WOP) is tot stand gekomen met subsidies van de gemeente, Wooncoop, Acantus, Oranjefonds en Leader Oost Groningen.

Voor de nieuwe pomp van brandstofmaatschappij TINQ aan de Drieborghweg staat een lange file. Een liter benzine kost tijdelijk € 1,52 (BTW-vrij), omdat de 2e TINQ-vestiging in Veendam officieel open is.

Maandag 14 mei
De Regiopolitie Groningen houdt deze ochtend een 47-jarige automobilist uit Veendam aan, die 140 km/uur op de N33 rijdt. Hij heeft een alcoholpromillage van 1,2 promille.

Donderdag 17 mei
Honk- en softbalvereniging The Blokes organiseert op haar velden aan de Ontspanningslaan het jaarlijkse Hemelvaart Softbaltoernooi. Elk jaar stijgt het deelnemersaantal; dit jaar doen er 20 teams mee, dat betekent ongeveer 300 deelnemers.

Zaterdag 19 mei
In de tuin van het nieuwe NOVO-gebouw aan de Jacob Bruggemalaan wordt een barbecue gehouden voor bewoners en hun buren. Muziek wordt verzorgd door Freddy, één van de bewoners. Op het binnenterrein onthult men het beeld "Man en vrouw" van de kunstenaar Sier Jacobs. Het beeld is een geschenk van Acantus.

De club "Air to move" organiseert een Volkswagen-weekend in recreatiepark Borgerswold. Vanuit het hele land komen kevers, busjes en buggy's naar Veendam. 's Avonds is er een feestavond en zondag een "Concours d'elegance" voor de mooiste auto's.

's Avonds vindt het jaarlijkse "Blankensteinconcert" plaats aan de Blankensteinkade. Leerlingen van 2 basisscholen geven een ukelele-optreden en het Veenkoloniaal Symfonie Orkest geeft een concert onder leiding van dirigent Leutscher.

Zondag 20 mei
Op het circuit aan de Jan Kokweg houdt men de Nederlandse Kampioenschappen motorcross. Deze keer rijden de nationale rijders van de KNMV in de klassen: MX2 Cup, 125cc jeugd, MX1 nationaal, MX2 nationaal en MX3 nationaal. Er zijn 151 deelnemers.

Wethouder Bert Wierenga opent de ABBA-week in cultuurcentrum vanBeresteyn.

Dinsdag 22 mei
Sportcafé "Hof van Holland" is het eerste café in Veendam die oranje kleurt en klaar is voor het EK voetbal. Bij elk doelpunt van het Nederlands elftal volgt een gratis biertje.

's Middags volgen ruim 20 senioren een kennismakingsles golf bij Golfclub de Compagnie in Veendam.

Woensdag 23 mei
Anastasiya Mulder (14) van TennisClub Veendam is de beste tennisster van district Groningen/Drenthe in de groep tot en met 14 jaar. Landelijk behoort zij in haar leeftijdsklasse tot de 8 beste spelers.

Donderdag 24 mei
6 Leerlingen van de Winkler Prins Praktijkschool doen vandaag officieel examen voor het Nederlands Instituut voor Lastechniek in MAG-lassen en halen een diploma.

Zaterdag 26 mei
Op het Museumplein rijden 99 oldtimers van Veendam naar Leer en terug tijdens de jaarlijkse oldtimerrally.

Zondag 27 mei
De Supercoop in Wildervank is vanmiddag voor het eerst op zondag open. Na een loting op het gemeentehuis, waar 7 supermarkten aan meededen, won de Supercoop de zondagopenstelling voor 2012 én 2013.

Vandaag en maandag (beide Pinksterdagen) zijn er de "Lentedagen" in Borgerswold. Standhouders bieden diverse producten, demonstraties en activiteiten aan. Mede dankzij het prachtige weer is het een drukte van belang.

Donderdag 31 mei
In Huize Sint Franciscus wordt een sponsoravond gehouden. Personeel, bewoners en vrijwilligers zamelen geld in voor het jaarlijkse bewonersuitstapje, dat wegens bezuinigingen niet door kan gaan.