Overslaan en naar de inhoud gaan

Van der Vlag in Duitse sferen

Door op donderdag, 14 juni, 2012 - 14:22

VLAGGETJESDAGEN - Roelof van der Vlag van het Autosloopbedrijf aan de Zwaaikom loopt er deze EK periode anders bij dan normaal dagelijks. Sinds het EK toernooi is hij dagelijks gekleed in Duitse supporterskleding met bijbehorende uitdossing. En dat gaat het hele toernooi zo door. En daar is ook een weddenschap mee afgesloten. Roelof verwachtte ook wel dat de Duitsers door zullen gaan. 

Op zijn bedrijf is het ook elke dag Duitse vlaggetjesdag, het wagenpark van de autohandel is er volop mee voorzien. Ook zijn bedrijfsauto, waar hij dagelijks mee op pad is, is voorzien van Duitse versierselen. Zo ook het hele land door en door Duitsland.

 

Van der Vlag drijft aan beide zijden van de grens handel en al jaren heeft hij ook Duitse vrienden in Dusseldorf. Hij viert zowel het Duitse als het Nederlandse voetbalfeest mee. Bewondering voor het Duitse team en voor hun prestaties speelt ook mee.

Zijn zakelijke contacten worden ook in deze outfit bezocht. En verscheidene keren worden er dan foto's van Roelof gemaakt. Voor 90 procent krijgt hij er leuke publieke reacties op. En om de andere 10 procent maakt hij zich niet druk.

In het Oranjecafé viert hij vrolijk mee, maar wel in deze uitdossing. Onnodig te zeggen dat hij dan de enigste is. Maar er is niemand die hem dat kwalijk neemt, want ze weten wel dat hij vol met gekkigheid zit. Roelof verteld het met een gulle lach. De reacties van de mensen vindt hij schitterend.

Ook tijdens het WK in 2010 was Van der Vlag zo uitgedost en waren er de Duitse vlaggen. Maar met het EK is het nog wat bonter gemaakt. De Duitse versieringen zijn hem ook aangeleverd door Duitse vrienden, die het toch maar wat prachtig vinden. In Duitsland wordt er getoeterd en de duim omhoog gestoken.

Roelof woont in Zuidlaren en rijd regelmatig met een quad. Uiteraard ook voorzien van Duitse voetbalversierselen. En ook daar gehuld in Duitse supporterskleding met Duitse helm, of met een grote hanekam. Zijn dorpsgenoten vinden het wel hilarisch. Ze zijn het ook wel gewend, aldus Roelof.

Tijdens het WK van 2010 had Nederland van Duitsland gewonnen, maar was het eerste doelpunt voor Duitsland. Roelof sprong omhoog en riep hardop tor. Doe spoort 's nait, waren de reacties. Roelof schoot weer in de lach. Zoals hij zelf zegt blijft hij gewoon door ouwehoeren. Hij vind het wel leuk om een beetje dwars te liggen.

Maar het is ook een beetje relativerend. Sport moet ook gewoon plezier kunnen geven, ongeacht van welk team het spel is. Mooi is het als voetbal ook vriendschap geeft en verbroedering. Roelof vindt dat er geen stress bij moet zijn. Hij begrijpt het dan ook niet dat door sommigen zoveel rotzooi wordt getrapt. Hoewel hij wel begrijpt dat fans teleurgesteld kunnen zijn, blijft het toch een spel dat niet het belangrijkste is. Het weerhoud hem er niet van om rustig in de outfit door te blijven lopen. Totdat Duitsland voortijdig af moet haken.

Barelt Schuiling uit Annen komt regelmatig bij Van der Vlag op bezoek. Dan wordt je vanzelf aangestoken, vertelde hij. Ook hij gaat zich uitdossen met de Duitse kleuren. Op de vraag zullen ze je dan ook voor gek verklaren antwoordde hij, dat doen ze toch al jaren. Gelach van de beide mannen vulde het kantoortje.