Overslaan en naar de inhoud gaan

Provinciale subsidie voor de Turfcentrale Veendam

Door op dinsdag, 5 juni, 2012 - 17:45

PROVINCIE - De bios van het oude RKZ in Groningen, de Turfcentrale in Veendam, museum 't Rieuw in Nuis en Huisje Manning in Stadskanaal krijgen een bijdrage van de provincie Groningen. De provincie investeert in deze vier projecten omdat zij de culturele infrastructuur en het creatieve klimaat in Groningen versterken.

Turfcentrale Veendam
Stichting Turfcentrale krijgt € 4.770 voor de aanleg van voorzieningen in de naast de turfcentrale gelegen kubus. Met deze investering wordt de kubus geschikt als permanent atelier voor een beeldend kunstenaar. Het project kost € 9.543. Daarnaast heeft de gemeente Veendam een subsidie verleend voor de restauratie en herinrichting van de Turfcentrale. In deze centrale zijn meerdere ateliers en werkplaatsen van kunstenaars ondergebracht.

Filmzaal ORKZ Bios
De ORKZ Bios krijgt € 10.000 voor aanpassing van de filmzaal en projectcabine van de bioscoop in het oude RKZ. De RKZ Bioscoop is in de afgelopen 30 jaar uitgegroeid tot een bioscoop voor bijzondere kwaliteitsfilms. Omdat de distributie van de 35 mm film dit jaar zal verdwijnen moet de organisatie overstappen op digitale distributie. Om de exploitatie in de toekomst zeker te stellen worden de capaciteit en het comfort van de filmzaal vergroot. De filmzaal is onderdeel van culturele broedplaats die in het oude RK ziekenhuis is gevestigd. In totaal kost dit project € 69.964.

Kapschuur museum 't Rieuw
Landbouw- en streekmuseum 't Rieuw ontvangt € 23.500 voor de bouw van een kapschuur op het erf van boerderij Kimm in Nuis. De schuur dient als werkplaats waar vrijwilligers de landbouwcollectie kunnen restaureren en als droogweer locatie voor buitenactiviteiten. Dit kost in totaal € 40.000. Het project is onderdeel van de revitalisering van landgoed Coendersborg. De borg krijgt een nieuwe bestemming als bezoekerscentrum voor Het Groninger Landschap. Naast expositieruimte is de buitenplaats ook een ideale plek voor openluchtspelen en festivals.

Huisje Manning
De gemeente Stadskanaal krijgt € 38.000 voor restauratie en verbouw van het Huisje Manning. Huisje Manning ligt naast Huize Ter Marse waarin het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal is gevestigd. De voormalige dienstwoning wordt gerestaureerd en krijgt een nieuwe bestemming. De ruimte doet straks dienst voor multifunctionele exposities, ontvangsten voor educatie en onderzoek en archief. Het project kost € 103.000.

Culturele Infrastructuur Groningen
Het krediet Culturele Infrastructuur Groningen (CIG) is bedoeld voor investeringen in cultuurpanden. Met het CIG maakt de provincie mogelijk dat er plekken gecreëerd worden of bewaard blijven, waar ontmoeting en samenwerking onderling en met andere sectoren vanuit het culturele veld mogelijk is. Dit geldt voor cultuurpanden die openbaar toegankelijk zijn en die bijdragen aan het creatieve klimaat en de culturele infrastructuur in de provincie Groningen.