Overslaan en naar de inhoud gaan

Hunze en Aa's beperkt tariefstijging

Door op dinsdag, 5 juni, 2012 - 08:20


DB-lid Jakob Bartelds legt uit

TARIEFSTIJGING - De tarieven voor waterschapsbelasting stijgen de komende vier jaar met gemiddeld 3% per jaar. Oorzaak van de stijging is onder meer dat het Hunze en Aa's twee extra taken heeft gekregen van het Rijk en de provincie. Voor deze extra taken krijgt het waterschap geen financiële compensatie. Het gaat hierbij om de hoogwaterbescherming en het muskusrattenbeheer.

Het waterschap verwacht de 3% stijging te kunnen realiseren door extra subsidies binnen te halen en door kosten te drukken via samenwerking. Ook wordt een deel van de reserves ingezet

Hoogwaterbescherming
Eén van de taken die het waterschap erbij heeft gekregen, is hoogwaterbescherming. Dit betekent dat de veiligheid van de dijken gegarandeerd blijft. Dit kost veel geld. Het Rijk deed tot nu toe deze investeringen.

Muskusrattenbeheer
Naast het Drentse deel wordt sinds oktober 2011 ook het muskusrattenbeheer uitgevoerd in het Groningse deel van Hunze en Aa's. De provincie voerde deze taak eerder uit. Ook deze taak is overgegaan naar het waterschap zonder budget.

Winst door samenwerking
Het waterschap stelt alles in het werk om de lasten de komende jaren zo laag mogelijk te houden voor de belastingbetaler. Zo verwacht Hunze en Aa's de komende jaren winst te halen uit de samenwerking met inliggende gemeenten en waterbedrijven. Dit door onder meer vergaande integratie van het riolerings- en het zuiveringsbeheer.

De nieuwe tarieven gaan in op 1 januari 2013.