Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer Wind 2 juni 2012

Door op zaterdag, 2 juni, 2012 - 12:20

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


De vergadering van de gemeenteraad van Parkstad Veendam van aanstaande maandag zal naar mag worden aangenomen veel aandacht gaan vragen. Die aandacht wordt niet veroorzaakt door het feit, dat de voorjaarsnota 2012 wordt besproken en moet worden vastgesteld, maar vooral door de bespreking van de problematiek rond de subsidie aan de peuterspeelzalen.

Er is rond deze kwestie al veel publiciteit geweest en er is veel onrust rond deze zaak ontstaan. Er zullen maandag knopen moeten worden doorgehakt zodat duidelijk wordt, wat er nu precies gaat veranderen en wat de betekenis daar is.

Ik vertrouw er graag op dat de discussie zodanig zal lopen en uiteindelijk een dusdanig besluit zal krijgen, dat de rust over deze problematiek weer terugkeert en de aandacht zich zal gaan richten op andere belangrijke zaken.

Erg bijzonder is het dat er een paar voor onze gemeente belangrijke zaken niet op de agenda staan omdat er nog geen besluiten over behoeven te worden genomen, maar er wel belangrijke ontwikkelingen over te melden zijn.

Zo is er door het OV bureau Groningen/Drente aangegeven, dat er een zodanig tekort is ontstaan rond het openbaar vervoer in onder andere onze provincie, dat zij het noodzakelijk achten om wijzigingen te gaan aanbrengen in het busvervoer rondom Veendam en dat zijn wijzigingen in negatieve zin. Ook de service, die gegeven wordt via de service-bus in onze gemeente dreigt te worden verminderd.

De gemeente heeft aangekondigd, dat zij in gesprek gaat met het OV-kantoor om te bezien of en op welke wijze deze service-vermindering kan worden voorkomen.

Er zijn ook ontwikkelingen, die als ze doorgaan tot gevolg zullen hebben, dat er sprake is van een positieve ontwikkeling. Het is u uiteraard bekend, dat het kabinet zoals dat heet, demissionair is. Vooral ook gelet op de verhoudingen in de tweede kamer is het besluit genomen om een aantal zaken, die gewijzigd zouden worden en die erg ingrijpend zouden zijn vooralsnog niet doorgaan.

Dat heeft onder andere betrekking op de situatie rondom de sociale werkvoorziening (o.a. Wedeka dus) en de voorgestelde wijziging in de bijstandswet voor gezinnen, waar bijvoorbeeld een werkend kind nog in huis is.

De voornemens zouden een bijzonder zware ingreep in het gevoerde sociaal beleid betekenen, maar ook ee forse invloed hebben op de financiele situatie van de gemeente Veendam.

Het is dus niet zo, dat deze zaken nu helemaal van tafel zijn, maar voorlopig zullen zijn niet van kracht worden en dus is de negatieve dreiging ervan vooralsnog niet meer aanwezig, maar dat geeft naar de toekomst toe uiteraard geen zekerheid.

Ten aanzien van onder andere deze zaken zal het bijzonder belangrijk zijn hoe de uitkomst wordt van de tweede kamerverkiezingen, die in september zullen gaan plaatsvinden.

U hebt in elke geval nog een paar maanden de tijd om kennis te nemen van de programma's van de aan die verkiezing deelnemende partijen en er op die manier aan bij te dragen, dat in de komende herfst het politieke klimaat zodanig is, dat het wonen en leven in Parkstad Veendam goed blijft!!