Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer wind 19 mei 2012

Door op zaterdag, 19 mei, 2012 - 12:20

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


In de politiek is het niet ongebruikelijk, dat er verschil van mening is over een probleem dat zich in de praktijk voordoet. Dat probleem is dan vaak ontstaan omdat er verschil van inzicht is over feiten of omdat er sprake is van een verschillende interpretatie van een regeling.

Het is echter ook mogelijk, dat dit verschil van mening het gevolg is van communicatie, die niet of onvoldoende heeft plaatsgevonden al of niet in combinatie met de hiervoor genoemde oorzaken.

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken, dat er momenteel allerlei gemeentepolitieke discussies aan de orde zijn, die op die manier tot stand zijn gekomen of zichzelf hier naar toe hebben opgeblazen.

Ik noem een drietal zaken, die rondom de gemeenteraad spelen en die door hun ontstaan ertoe hebben geleid, dat het publiek - u dus luisteraar - reageert in de zin van: het is weer zover, waarom zijn ze niet duidelijker . Het gaat dan om

  • de problematiek rondom de subsidiering van de peuterspeelzalen
  • de plaatsing van een noodlokaal voor de christelijke basisschool De Kern
  • de oplaaiende discussie over de deelname aan lessen van de muziekschool door inwoners van andere gemeenten en de betaling van lesgeld daarvoor.

Om te beginnen lijkt het mij een goede zaak, als het college van burgemeester en wethouders de gang van zaken rond deze zaken eens goed evalueert. Ik kan mij namelijk niet aan de indruk onttrekken, dat dit college zorg zou kunnen dragen voor een andere aansturing met betrekking tot de communicatie , waardoor er vanaf het begin meer duidelijkheid is.

Daarnaast is het uiteraard noodzakelijk, dat de vergaderingen van de gemeenteraadscommissies zodanig worden geleid, dat er weinig kans is, dat er tijdens de behandeling van zaken iets mis gaat. Dat is overigens niet alleen een verantwoordelijkheid voor de voorzitters van die commissies maar uiteraard ook voor de deelnemers aan die gevoerde discussies.

En dan nog een opmerking over de verslaggeving van de betreffende vergaderingen. Het is tot nu toe een goede democratische zaak, dat die verslaggeving plaats vindt door de nieuwsmedia die er in Veendam zijn. Daar is uiteraard niets op tegen, ook al weet iedereen, dat die verslaggeving in principe niet neutraal kan zijn, omdat de verslaggever natuurlijk het recht en ik denk zelfs de plicht heeft om er kleur aan te geven.

Verder vindt er de officiƫle verslaglegging plaats, die onderhevig is aan de goedkeuring van de instantie die de vergadering heeft gehouden. Aangezien deze laatste verslaggeving pas op wat langere tijd na de vergadering aan het publiek wordt verstrekt, zou ik mij kunnen voorstellen, dat er in de een of andere vorm wordt bekeken of en hoe het mogelijk is om dit verslag als concept eerder voor het publiek beschikbaar te stellen.

Ik denk dat als aan deze voorwaarden wordt voldaan er meer helderheid kan komen over de mogelijke veranderingen, die zich kunnen voltrekken in het leven in Parkstad Veendam !!