Overslaan en naar de inhoud gaan

SC Veendam is gered, nu de peuterspeelzalenin Veendam nog redden

Door op woensdag, 9 mei, 2012 - 11:28

Tekst Harnold Scheepstra

PEUTERSPEELZAAL - Groot nieuws SC Veendam is gered. Gemeente Veendam heeft het stadion verkocht aan een aantal projectontwikkelaars voor ongeveer 3 miljoen euro, zoals in diverse artikelen wordt vermeld.

Voor de gemeente Veendam een leuke meevaller in deze tijd van bezuingingen. Een goed moment om een aantal plannen te wijzigen. Bijvoorbeeld de bezuinigingen op de peuterspeelzalen in de prullebak gooien.

Om wethouder Wierenga te citeren. Als de peuterspeelzalen verdwijnen blijven voldoende keuzemogelijkheden over zoals kinderdagverblijven met peuterspeelwerk of gewoon thuishouden tot de basisschool.

De gemeente Veendam heeft wederom SC Veendam geholpen in zijn voortbestaan, wat op zich ook een goede zaak is. De club is al jarenlang voor veel mensen belangrijk. B&W had ook net zo kunnen reageren als wethouder Wierenga, dat er voldoende alternatieven zijn.

Om een voetbalwedstrijd te bekijken zou je ook naar VV Wildervank, VV Bareveld of Veendam 1894 kunnen gaan. Alleen een wedstrijd van SC Veendam is toch voor het gevoel van veel mensen net even anders.

En dat gevoel hebben ook veel ouders met de peuterspeelzaal. Ze vinden dit prettiger dan een kinderdagverblijf of een gastouder. Ook zijn er ouders die niet werkzaam zijn en dit een goede basis vinden voor hun kind, voordat het naar de basisschool gaat.

Ook financieel is het voor veel ouders een reden om voor de peuterspeelzaal te kiezen. Ouders met een uitkering of gezinnen waarbij maar 1 van de ouders een baan heeft. Kinderdagverblijf is geen alternatief, want deze mensen hebben geen recht op teruggave van kinderopvangtoeslag, omdat je dan niet aan de voorwaarden voldoet. Dit maakt het voor deze groep financieel niet haalbaar.

Deze ouders zullen op dit gebied niet meer mee kunnen doen. Terwijl we in Nederland het beleid voeren, dat er niemand langs de zijkant mag komen te staan. En dat dreigt met deze bezuiniging dus wel te gebeuren.

Er zullen straks dus veel kinderen op de basisscholen komen, die een achterstand hebben in hun ontwikkeling in bijvoorbeeld spraak, sociale omgang en dagritme. En dat alleen omdat de peuterschool wordt opgeheven. Juist door de peuterschool kunnen ze zich 1,5 jaar op hun eigen tempo ontwikkelingen en zich voorbereiden op de basisschool.

Al deze redenen moeten toch voldoende zijn om de peuterscholen te laten voortbestaan. Dat ouders zelf nog iets te kiezen hebben, wat ook bij hun budget past.

Net zoals je kunt kiezen of je naar een voetbalwedstrijd van SC Veendam of VV Wildervank. Bij de een kost het meer geld om te kijken bij de ander is het goedkoper of gratis.

We hopen dat het bestuur van de gemeente Veendam deze bezuiniging op de peuterscholen herziet en dat de peuterschool maatschapplijk gezien zeer belangrijk is voor veel inwoners van Veendam

Woensdagavond 9 mei is er een bijeenkomst in wijkcentrum Dukdalf over de op handen zijnde bezuinigingen. Aanvang 19.30 uur.