Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer Wind 5 mei 2012

Door op zaterdag, 5 mei, 2012 - 12:15

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Het is lang niet altijd het geval, maar er is op dit moment sprake van een uitbundige politieke Veendammer Wind, je zou haast kunnen spreken over een Veendammer Storm. De oorzaak is een mededeling gedaan namens het college van burgemeester en wethouders, dat de gemeentelijke subsidie voor de peuterspeelzalen zal worden afge-bouwd.

Het is gebruikelijk dat beslissingen over het verbeteren of verslechteren van subsidie door de gemeenteraad worden genomen. In dit geval is er al eens over de subsidieregeling gesproken en wel tijdens het be-handelen van de gemeentebegroting 2011 en de voor die begroting noodzakelijke bezuinigingen.

Er lag toen een voorstel om de subsidieregeling over deze zaak te wij-zigen. Omdat de gemeenteraad met dit voorstel niet wilde instemmen en het noodzakelijk vond om een fundamentele discussie over deze problematiek te houden, is toen door het college toegezegd, dat de gemeenteraad nader geïnformeerd zou worden en dat dan ook de ver-dere discussie zou plaatsvinden.

Nu is het vreemde, dat de informatie aan de gemeenteraad nog steeds niet is gegeven. Uiteraard betekent dat ook dat de discussie over deze zaak nog steeds niet heeft plaatsgevonden.

Als wij de veerschillende aspecten van dit verhaal op een rijtje zetten dan is het begrijpelijk, dat de mededeling over het stopzetten van de subsidie tot een enorme beroering in de Veendammer gemeenschap heeft geleid; een beroering die nog steeds niet tot rust is gekomen.

Ouders zijn bezig een petitie op te stellen en daarop veel handtekenin-gen te verzamelen en vanuit de gemeentepolitiek is aan het college gevraagd waarom de gevraagde informatie nog niet is gegeven en hoe het mogelijk is, dat er een wijziging in de subsidieregeling zou zijn gekomen, zonder dat de raad daarvan op de hoogte is.

Het is duidelijk, dat bezuinigingen, die inwoners van onze gemeente raken, pijnlijk overkomen. Toch moet er rekening mee worden gehou-den, dat het gaat gebeuren. De gemeenteraad wordt er door de afne-mende inkomstenstroom wel toe gedwongen.

Het zal duidelijk zijn, dat het dan noodzakelijk is om te bezien wat de effecten van die afbouw van een gemeenschapsvoorziening zijn en hoe de eventueel ontstane pijn zo goed mogelijk kan worden gecom-penseerd.

Bij een behandeling van dit soort zaken in de gemeenteraad hebben de betrokken ouders de gelegenheid om kennis te nemen van alle feiten en om ook zelf in te spreken op het voorliggend voorstel. Dit is tot nu toe niet het geval geweest maar is toch noodzakelijk in het democratisch proces.

Het zal voor iedereen duidelijk zijn, dat de betrokken kwestie zo spoedig mogelijk op deze wijze behandeld wordt, zodat deze smet op het democratisch gehalte van de besluitvorming in Parkstad Veendam in de vergetelheid verdwijnt en niet weer te voorschijn komt.