Overslaan en naar de inhoud gaan

Laat zien dat je scheidsrechter bent en dat je er plezier in hebt

Door op maandag, 30 april, 2012 - 21:18

Tekst Jacob Kuipers
Fotos Michiel Luttje, fotograaf van vv Wildervank

SCHEIDSRECHTER - Laat zien dat je scheidsrechter bent en dat je er plezier in hebt", aldus voorzitter Aaldrik Draadjer van de scheidsrechtersvereniging COVS.

Afgelopen vrijdag werd in de kantine van de voetbalvereniging Wildervank de scheidsrechters gehuldigd die deelgenomen hebben aan de basis opleiding scheidsrechters. Kortweg BOS genaamd. Er waren 17 scheidsrechters die mee gedaan hebben aan de cursus. De voetbalvereniging Wildervank heeft de cursus opgezet om meer jeugdige scheidsrechters te krijgen. De twee arbiters Luuk Tuinder en Stefan Janssen willen voor de KNVB fluiten en de overige 15 fluitisten gaan voor de voetbalvereniging Wildervank de fluit hanteren. En de bijbehorende diploma's werden uitgereikt door regionaal scheidsrechterscoach Elzo Piening van de KNVB. "Een grote groep nieuwe scheidsrechters. Wildervank gefeliciteerd. Promotie naar het betaalde voetbal is praktisch onmogelijk. De laatste 10 jaar is er maar één scheidsrechter naar het betaalde voetbal gegaan".

Docent Gert-Jan Ris van de KNVB begeleidde de jongens naar hun felbegeerde diploma's . En hij vroeg zijn pupillen ook hoe zij de cursus ervaren hebben. De spelregels waren behoorlijk pittig en de cursisten kwamen met veel opmerkingen op de proppen. Bijvoorbeeld: Je kijkt anders naar scheidsrechters, vooral in positieve zin. Je kan je beter verplaatsen in de scheidsrechters. Hoe de scheidsrechters de looplijnen afleggen. Als op je gelet wordt, sta je onbewust anders in het veld, waren veel gehoorde kreten van de cursisten. En als ze het goed doen dan leggen ze de looplijnen diagonaal af. "Ook de adviezen die jullie krijgen is bedoeld om jullie te verbeteren. Zoals de adviezen van de oudere scheidsrechters van jullie vereniging, sla die niet in de wind", zei Ris, op een nadrukkelijke toon.

Daarop gaf Gert-Jan Ris enkele voorbeelden op welke manieren je de scheidsrechter iets kunt vragen. "Niet met de hele club op de arbiter afstormen, maar één speler in het elftal aanwijzen die commutatief goed zijn mondje kan roeren". Volgens de heer Ris kan het ook een les zijn dat de scheidsrechter met woord en gebaar aanwezig is. En dat ben ik gedeeltelijk met hem eens. Alleen dan niet te veel praten, de ‘middenweg' houden. Er geen praatshow van maken. Ris had wel weer gelijk dat de scheidsrechter harder moet fluiten bij een harde overtreding. Daarna kwam de coming-man van het scheidsrechtersgilde Chieljan Veendam op het toneel en vertelde iets over zijn eigen carrière. En dan de nieuwbakken preses van de COVS Aaldrik Draadjer en hij kwam met de belangrijkste zin waar alles om draait: "Laat zien dat je scheidsrechter bent en dat je er plezier in hebt".