Overslaan en naar de inhoud gaan

Stoppen subsidie peuterspeelzalen grote blundervan gemeente Veendam.

Door op zondag, 29 april, 2012 - 12:26

Ingezonden door Harnold Scheepstra

PEUTERSPEELZALEN -
Onze kinderen zitten sinds januari 2012 in groep 1 van de Westerschool, waar ze met veel plezier naar toe gaan.

Hiervoor gingen ze 4 dagdelen naar de peuterschool. De peuterschool is een zeer goede keus voor ons geweest.

Wij kregen in 2007 een tweeling, wat zeer leuk is, maar wat ook veel tijd in beslag neemt. Toen onze dochter een paar maanden oud was, bleek ze heupdysplasie te hebben. De afgelopen jaren heeft ze een aantal operaties gehad en daardoor een tijd in het gips door gebracht. Geen makkelijke tijd en we hebben nog meer hobbels moet nemen.

We waren dan ook blij, dat ze met 2,5 jaar naar de peuterschool konden gaan. Eerst 2 dagdelen, maar dit werd al snel uitgebreidt naar 4 dagdelen, omdat ze anders op de basis school tegen een ontwikkelingsachterstand aan zouden lopen, wat moeilijk in te halen zou zijn. Mede door de juffen van de peuterschool hebben ze een goede start kunnen maken op de basisschool. Ook heeft de leiding van de peuterschool er zorg voor gedragen dat ze logopedie kregen, want hun spraak niveau liep acher op hun leeftijd.

Tot mijn verbazing moet ik nu lezen dat deze instelling de deuren moet sluiten, omdat de gemeente veendam de subsidie stop zet. Een instelling waar heel veel kinderen baat bij hebben. Een instelling waar veel kinderen hun 1e basis voor de rest van hun leven leggen. En als dit fundament niet stevig genoeg is, kan het hun in een later moment van hun leven parten spelen. Kinderen die niet mee komen op de basisschool of voortgezetonderwijs.

Wat de peuterschool uniek maakt zijn de volgende dingen:

  • Men werkt met kleine groepen
  • Men heeft veel aandacht voor elk kind.
  • Een kind kan zich op zijn eigen tempo ontwikkelen en voorbereiden op de basisschool.
  • Er wordt bij de ouders aangegeven als een kind een probleem heeft in de ontwikkeling.(bijv. bij ons de spraak)


En dit wil de gemeente kapot maken? De subsidie bedraagt 45.000 euro per jaar. Dat is 1,60 euro per inwoner van Veendam.

Iets wat veel kinderen en ouders zoveel baat bij hebben.

Wederom laat het gemeentebestuur en gemeenteraad een gebrek van solidariteit zien. Dit zijn dezelfde mensen die vorig jaar een besluit hebben terug gedraaid, wat de computervergoeding voor gemeenteraadsleden had afgeschaft en weer opnieuw heeft ingevoerd. Deze computervergoeding voor gemeenteraadsleden kost de gemeente op jaarbasis 25000 euro. En dat is wel mogelijk?? Bezuinig dit dan weg en geef het bedrag aan de peuterscholen.

Iedereen weet al dat de arrogantie bot viert in het gemeentehuis, zogenaamde Veendammer Wind. Dus de heren/dames zullen hun plannen wel doorzetten.

Wij steunen het actiecomite voor de petitie dan ook van harte, want dit mag niet verdwijnen. Onderteken de petitie dan ook massaal.

En mochten we geen luisterend oor vinden bij de gemeente, dan gaan we zelf verdere actie ondernemen.

Hierbij wil ik dan ook iedereen die de peuterscholen een warm hart toedragen, vragen contact met mij op te nemen. Er zijn meer manieren om de peuterschool overeind te houden.

  • Sponsorloop
  • Rommelmarkt
  • Spinningmaraton
  • Collecte

Wie nog meer ideeen heeft laat het weten, zodat de jongste inwoners van Veendam niet in de kou staan.

Harnold Scheepstra
E-mail: harnold.scheepstra@tele2.nl