Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer wind 28 april 2012

Door op zaterdag, 28 april, 2012 - 12:15

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Wij hebben het in Parkstad Veendam al vaker meegemaakt dat het haast onmogelijk is om één of meer onderwerpen te vinden, die zich lenen voor een Veendammer Wind. Met name als er een paar onderwerpen aan de orde zijn geweest in de gemeenteraad, die al in een eerder stadium veel aandacht hebben gekregen , kan zich dit voordoen.

Uiteraard vind ik het niet aangenaam, als zich dit feit voordoet en het is daarom logisch, dat je op zo'n moment gaat piekeren over de vraag of er toch niet een oplossing is te bedenken. Belangrijke onderwerpen, die in de gemeenteraad aan de orde zijn geweest zijn de herstructurering van Kerkstraat-West en de problematiek rond het fietspad Veendam-Menterwolde door Buitenwoel.

Met name over dit laatste onderwerp slaat bij mij het piekeren om in beelden uit het verleden. Het verleden, dat er nog geen sprake was van Buitenwoel en er maar één mogelijkheid was om per fiets van Veendam naar Muntendam te komen ( en omgekeerd uiteraard) en dat was via de Middenweg. In die tijd zou de gemeenteraad nog geen minuut nodig hebben gehad om de situatie te bespreken omdat er zich geen echte problemen voordeden.

Ga je even in die richting verder met je gedachten, dan kan het haast niet anders dan dat je tot de conclusie komt, dat in die tijd er wel heel andere zaken in de gemeenteraad moeten hebben gespeeld om voor die raad toch een bestaansrecht te hebben.

Naar mijn mening heeft men zich in die tijd vooral bezig gehouden met het aanleggen van nieuwe straten, nieuwe woonwijken en het opzetten van nieuwe activiteiten. Kortom er zal toen dus vooral gewerkt zijn aan het bouwen en opbouwen van een plaats, waar je goed kunt wonen en leven.

Wat er momenteel vooral aan de orde is, met natuurlijk uitzonderingen zoals bijvoorbeeld het invullen van het Lloydsplein, is de vraag hoe je ontwikkelingen, die zich voordoen, als gemeente kunt bijhouden. Ik denk daarbij vooral aan de verkeersproblematiek maar ook aan het leiding geven aan diverse ontwikkelingen op het gebied van vrijetijdsbesteding in de ruimste zin van het woord.

Vast staat in ieder geval, dat de taak van de gemeenteraadsleden in wezen niet is veranderd. Zij worden geacht namens de bevolking beslissingen te nemen op verschillende terreinen. Om dat goed te kunnen doen is er uiteraard kennis van zaken nodig en als het goed is ook inzicht in de wijze, waarop de bevolking als geheel of in delen het probleem aangepakt zou willen zien.

Dat was, is en blijft het uitgangspunt in Parkstad Veendam waar er nog steeds gewerkt zal moeten worden aan een plaats, waarin het goed leven is!!