Overslaan en naar de inhoud gaan

Canadese veteranen bezoeken Veendam

Door op zondag, 29 april, 2012 - 17:02

Voor het eerst sinds de lange traditie een vrouwelijke veteraan

4 EN 5 MEI - Ook dit jaar ontvangt de gemeente Veendam twee Canadese veteranen. De Stichting Jumelage Veendam Kelowna is elk jaar actief om twee Canadese veteranen uit te nodigen om de herdenkingsbijeenkomst en de bevrijdingsviering van de Tweede Wereldoorlog in Veendam bij te wonen.

De Canadezen hebben en belangrijke rol gespeeld bij de bevrijding van Nederland én Veendam.
Op 30 april, Koninginnedag, arriveren veteraan Robert(Bob) Bruce Hadgraft (87 jaar) samen met zijn vrouw Jean (85 jaar) en veteraan Eugiene Marie Alice (Frankie) Turner (89 jaar) vanuit Canada.

Bob Hadgraft heeft in de periode van 1940 tot en met 1946 gediend in de Royal Canadian Navy en Frankie Turner heeft van 1940 tot en met 1945 gediend in de Royal Canadian Air Force. Zij worden door de leden van de SJVK opgehaald van Schiphol en gebracht naar Veendam. Samen met de SJKV gaan de veteranen de hele week op stap naar diverse plaatsen en gelegenheden die in het teken staan van herdenkingen aan de Tweede Wereldoorlog.

Dinsdag 1 mei worden zij ontvangen op het gemeentehuis door het college van B&W en aansluitend krijgen ze een rondleiding in het Veenkoloniaal Museum. 's Middags krijgen ze een sightseeing tour door Veendam.

Woensdag 2 mei wordt een bezoek gebracht aan de Canadese begraafplaats in Holten (Overijssel).

Donderdag 3 mei wordt een rondrit door het oostelijke deel van onze provincie verzorgd, met een bezoek aan vestingplaats Bourtange.

Op vrijdag 4 mei staat een bezoek aan het Oorlogsmuseum in Groningen op het programma met een rondrit in voertuigen van "Keep them Rolling". 's Avonds zijn de veteranen te gast bij de 4 mei herdenkingsbijeenkomst in N.H. kerk te Veendam en lopen zij mee in de stille tocht.

Op 5 mei, Bevrijdingsdag zijn de veteranen te gast bij de bijeenkomst in het Bevrijdingsbos te Noorddijk (Groningen) en aansluitend wordt een rondvaart door de Groningse grachten gemaakt.

Zondag 6 mei is de slot dag en wordt een bezoek gebracht aan het noordelijke deel van de provincie en staan Appingedam, Termunten en Delfzijl op het programma.

Op 7 mei vertrekken de veteranen weer naar Canada.