Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie Koninklijke Onderscheidingen in Veendam[toevoeging video's]

Door op vrijdag, 27 april, 2012 - 11:30


Van links naar rechts: dhr. Hartsema, mevrouw Raatjes en dhr. Rosing.

LINTJESREGEN 2012 - Vrijdagmorgen werden Harm Rosing, Johanna Raatjes - Van de Pol en Harm Hartsema tot "Lid in de Orde van Oranje Nassau" benoemd. Zij ontvingen hun Koninklijke Onderscheiding van burgemeester Ab Meijerman in de Raadzaal van het gemeentehuis van Veendam.

De heer Harm Rosing, 68 jaar.
De heer Rosing werd in 2002 lid van de Sems Loge. Binnen deze organisatie heeft de heer Rosing diverse functies vervuld, onder andere Commissievoorzitter en sinds 2009 tot heden vervult decorandus het penningmeesterschap voor het Noorder Kampement van de Independent Order Odd Fellows op voortreffelijke wijze. Hij heeft een grote sociaal- maatschappelijke betrokkenheid en toont vandaar uit grote belangstelling voor zijn directe omgeving en de mensen daarin. Tevens is de heer Rosing vice- voorzitter van het Kampement van de Independent Order of Odd Fellows, dat geestelijke verdieping van de medemens nastreeft.

Ook is de heer Rosing sinds 2009 penningmeester van de St. Leergeld. De heer Rosing is verantwoordelijk voor het financieel beheer van stichting Leergeld. De stichting fungeert als laatste vangnet voor kinderen van ouders die onvoldoende middelen hebben om de sociaal maatschappelijke ontwikkeling van hun kinderen te behartigen. Het motto van de stichting is: "alle kinderen mogen meedoen". De stichting heeft zeven zuidoost - Groningse gemeenten als werkgebied die vanuit drie kantoren door vrijwilligers wordt bemand. De hulpverlening wordt gefinancierd vanuit particuliere bronnen en door middel van overheidssubsidie. De heer Rosing is te karakteriseren als een gewetensvol penningmeester die de middelen van de stichting als een goed huisvader beheert.

Een overzicht van de activiteiten van de heer Rosing die meegenomen zijn in de beoordeling zijn onder meer:

  • Voorzitter van de Stichting Openbare Bibliotheek Veendam (1985-1990);
  • Bestuurslid van het Waterschap Dollardzijlvest (1992-2000);
  • Werknemersvoorzitter van het personeelspensioenfonds van het GUO (1998-2002);
  • Penningmeester van de Independent Order of Odd Fellows (sinds 2002);
  • Penningmeester van de stichting Leergeld Zuidoost - Groningen (sinds 2009);

en zijn lidmaatschap van de:

  • raad van de gemeente Veendam (1978-1982);
  • Provinciale Staten van de provincie Groningen (1982-1996).

De heer Rosing heeft zich langdurig ingezet op diverse maatschappelijke terreinen. De heer Rosing kan gekwalificeerd worden als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd".

Mevrouw Johanna Raatjes - Van der Pol, 76 jaar.
Vanaf 1957 is mevrouw Raatjes- Van der Pol vrijwillliger bij het Zonnehuis en werkt zij al 35 jaar als vrijwilliger bij Zorggroep Meander.

Zonnehuis
Met een startkapitaal van zeven stuivers, zo wil de traditie, werd op 24 mei 1921 de vereniging "Het Zonnehuis" opgericht, met als doel de aankoop van een eigen tehuis. Op een zeer actieve en inventieve wijze werd geprobeerd geld voor dit doel in te zamelen: met spaarbusjes op de schoorsteenmantel en met bazaars, er werden gedichten geschreven en een zanggroepje, begeleid door een draagbaar orgel, bracht op straat liederen ten gehore. Na de opening van het eerste Zonnehuis in Beekbergen in 1929 was het streven om in elke provincie een Zonnehuis te openen.

Mevrouw Raatjes is vele jaren actief geweest met diverse inzamelingsacties. In de jaren vijftig deed zij haar werkzaamheden (samen met haar man) in regio Hilversum, waar de familie destijds woonde. Ook na hun verhuizing in 1960 naar Veendam heeft zij samen met haar man de werkzaamheden weer opgepakt en uitgebreid. Tot op de dag van vandaag is zij nog steeds als vrijwilliger betrokken bij de organisatie.

Meander
Mevrouw Raatjes - Van der Pol heeft zich in de beginjaren dagelijks ingezet voor bewoners die zich eenzaam voelden. Mevrouw Raatjes bezocht de bewoners, maakte een praatje en gaf hen een luisterend oor. Vervolgens werden de werkzaamheden van mevrouw Raatjes uitgebreid. Zo werden er wekelijks ontspanningsavonden georganiseerd voor de bewoners, een dagelijkse wandeling of een dagtocht. Dat hield in dat bewoners gehaald en gebracht dienden te worden van hun kamer, dan wel de gehele dag verzorgd dienden te worden. Als een bewoner niet goed in staat is om zelf te eten of te drinken, maakt mevrouw Raatjes zich zelf verdienstelijk door hen te helpen.
Daarnaast assisteert zij bij de organisatie van de wekelijkse kerkdiensten door bewoners in staat te stellen de dienst en het gezamenlijk koffiedrinken daarna bij te wonen.

Mevrouw Raatjes - van de Pol heeft sedert geruime tijd activiteiten verricht op het gebied van welzijn en zorg, die ten goede komen aan de (lokale) samenleving. Mevrouw Raatjes - van de Pol kan gekwalificeerd worden als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd".

De heer Harm Hartsema, 62 jaar.
Sinds 1997 is de heer Hartsema voorzitter van de stichting Wildervanck - Wildervank en zet zich sinds jaar en dag belangeloos in voor stichting en de plaats Wildervank. De stichting Wildervanck - Wildervank heeft o.a. ten doel om zaken die van historisch belang zijn betreffende het dorp Wildervank en de familie Wildervanck te bewaren en te archiveren. Dit in de ruimste zin des woords.

Vanaf 1993 is de heer Hartsema actief als bestuurslid voor de vereniging Wildervank Vooruit. De vereniging Wildervank Vooruit, de vereniging ter behartiging van belangen voor het dorp Wildervank, heeft sinds 1993 tot op de dag van vandaag vele uren kunnen beschikken over de inbreng van de heer Hartsema als bestuurslid. Vooral in de periode rond de viering van het 350-jarig bestaan van Wildervank heeft hij veel inzet getoond door een grote bijdrage te leveren aan de organisatie van diverse festiviteiten. Wildervank Vooruit gaf de aanzet voor een film over Wildervank dat laat zien dat er in Wildervank veel bewaard is gebleven uit het verleden. Uit het maken van deze film is vervolgens de Foto- Film- en Videogroep Wildervank ontstaan.

Sinds 1989 is de heer Hartsema als penningmeester toegetreden tot het bestuur van de Kegelclub 't Swientje in Veendam. In deze functie werd hij eveneens betrokken bij het organiseren van de jaarlijkse uitstapjes. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van het Veendammer kampioenschap, welke jaarlijks wordt gehouden in de Veenpoort. Aan deze kampioenschappen kan worden deelgenomen door de Veendammer clubs en door inwoners van de gemeente Veendam. De heer Hartsema voorziet onder andere de verschillende commissies van advies over de op te stellen begrotingen voor de activiteiten en kampioenschappen.

De heer Hartsema is 1 augustus 1965 lid van V.V. Bareveld. Naast actief voetballer heeft hij in deze periode (met name de laatste 37 jaar) ook diverse bestuursfuncties bekleed. Hij is onder andere een aantal jaren voorzitter geweest van de vereniging, maar het grootste gedeelte heeft hij de functie van penningmeester vervuld. Hij heeft zich op meerdere vlakken steeds ingespannen om de club financieel gezond te houden, en heeft hierbij ook zelf diverse initiatieven genomen om extra inkomsten voor de club te genereren. De heer Hartsema heeft naar aanleiding van het 50 jarig jubileum een jubileumboek samengesteld en uitgebracht. In het seizoen 1991-1992 is met een Voetbal Vereniging in Polen (Ostrovia) contact gelegd en is met deze vereniging een intensief contact opgebouwd met als gevolg een aantal uitwisselingen.

De heer Hartsema heeft zich sinds 1974 (al dan niet op bestuurlijk niveau) verdienstelijk gemaakt op het terrein van sport, de behartiging van de dorpsbelangen en de cultuur. De heer Hartsema kan dan ook worden gekwalificeerd als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd".