Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-leerlinge Emily Koenders van de WPgeeft gastlessen over China

Door op woensdag, 25 april, 2012 - 09:23

CHINA - Oud-leerlinge Emily Koenders is vrijdag 27 april samen met haar vriend uit China te gast op haar vroegere middelbare school, Winkler Prins Veendam. Emily behaalde vorig jaar haar Vwo-diploma en stapte op de dag na haar diploma-uitreiking in het vliegtuig naar Hong Kong om daar Chinees te gaan studeren. Op 11 april landde ze met haar vriend op Schiphol. Emily was graag bereid haar ervaringen met de leerlingen van haar vroegere school te delen. Deze sluiten naadloos aan bij een van de internationale projecten voor de leerlingen uit vwo 4 en 5.

Tijdens de internationale week met veel gasten uit Italië, Polen en Spanje werken bovenbouwleerlingen die niet direct bij de uitwisselingen betrokken zijn of niet naar Berlijn of Parijs zijn, aan vakoverstijgende projecten. Een van deze projecten staat in het teken van China. Een groep van 34 leerlingen uit vwo 4 en 20 leerlingen uit vwo-5 verdiepen zich in de geschiedenis van China, een belangrijke speler op de wereldmarkt. Dat is o.a. te merken aan de grote hoeveelheid producten met het label ‘Made in China', dat in Westerse landen te koop is. Verder staat China bekend als een land waar mensenrechten op een andere manier worden beleefd dan in Europa. Het vak maatschappijleer wordt hierbij betrokken. Met de sociaal geografische aspecten maakt ook het vak aardrijkskunde onderdeel uit van het project.

Programma vwo 4 en vwo 5
Na een lezing van docent B. Visser bekijken de vwo-4 leerlingen de film ‘China Blue' en gaan ze aan de slag met een verwerkingsopdracht. Tussen de middag wordt er geluncht en krijgen de leerlingen Chinese soep en dito hapjes voorgeschoteld. Na de lunch geeft Emily Koenders een diavoorstelling over hoe zij China tot nu toe heeft beleefd.

De twintig leerlingen uit vwo-5 krijgen een vervolgprogramma over China aangeboden.
Ook zij volgen de lezing van oud-leerling Emily Koenders, die de actuele situatie in China weergeeft, waarbij aandacht is voor veranderingen. Vervolgens is er een talencursus Mandarijn of Kantonees en maken de leerlingen via Google Maps een wandeling met opdrachten door Hong Kong. Aansluitend wordt er samen met vwo 4 geluncht.
Na de lunch volgt dan nog een diavoorstelling van Emily Koenders over haar reis door China.