Overslaan en naar de inhoud gaan
112

Brandweer vaardigheidstoetsen Veendam

Door op zaterdag, 21 april, 2012 - 23:14

Brandweer Veendam organiseerde zaterdag 21 april de provinciale vaardigheidstoetsen. Er werd gestreden op een 112 baan en een TAS-HD baan.

De scenario's waren als volgt:

112 baan
Een treinmachinist merkt tijdens het rangeren dat er rook uit een van de wagons komt. Hierdoor verliest hij de aandacht voor de omgeving en komt met zijn trein in botsing met een overtekende auto. Hierbij raakt de bestuurster bekneld. Een andere weggebruiker schrikt hiervan en raakt de macht over het stuur kwijt. Dit voertuig raakt net niet te water.
De brand in de wagon is ontstaan door een omvallende kachel, de conducteur bevindt zich achter de brandhaard in de wagon.

Omdat het slachtoffer in de auto abc stabiel is moet eerst de conducteur uit de wagon worden gered. De conducteur ligt achter de brandhaard. Na het blussen van de brand kan het slachtoffer uit de wagon worden gered en vervolgens worden overgedragen aan het ambulancepersoneel.

Daarna moet het slachtoffer uit de auto worden bevrijdt. Hiervoor moet de deur aan de bestuurders kant eruit worden geknipt. Daarna kan het slachtoffer via de wervelplank uit de auto worden gehaald.

Voor het uitvoeren van de redding van de slachtoffers was ook een HV-2 beschikbaar deze moest alleen wel door de bevelvoerder worden opgeroepen.

TAS-HD baan
In een bedrijfsverzamelgebouw breekt brand uit, de brand breekt uit door geknoei met de meterkast omdat één van de huurders een wietkwekerij rund in het voormalige magazijn boven de werkplaats. De meterkast wordt gevoed door een aggregaat die buitenstaat te draaien.

Een tweede huurder gebruikt een deel van het pand als garagebedrijf en is ten tijde van de brand aan het sleutelen aan een auto. Een derde huurder een slager houdt schapen in het gebouw..
De eigenaar van de wietkwekerij ligt boven voor de deur van het magazijn en heeft brandwonden aan zijn gezicht, ademt moeilijk en ziet zeer slecht. De eigenaar van het garagebedrijf ligt bij het voertuig waaraan hij aan het sleutelen was.

Als eerste moest het slachtoffer bij de auto worden gered en nadat de brand beneden was geblust kon men door naar boven om daar de eigenaar van de wietkwekerij te redden. Als laatste moeste ook de schapen naar buiten worden gebracht.

Na een lange dag werd 's avonds in de brandweerkazerne van Veendam de uitslag door burgemeester Meijerman bekend gemaakt.

Op de 112 baan was deze als volgt :

  1. Grootegast
  2. Groningen
  3. Bierum (Delfzijl) deze drie gaan door naar de gewestelijk toetsen in Grou
  4. Bedum
  5. Dwingeloo (Westerveld)
  6. Bellingwedde
  7. Wehe den Hoorn (De Marne)
  8. Hoogezand-Sappemeer 2
  9. iddelstum (Loppersum)
  10. Hoogezand-Sappemeer 1

De uitslag op de TAS-HD baan was als volgt :

  1. Appingedam
  2. Bedrijfsbrandweer D.U.O. (dienst uitvoering onderwijs)
  3. Haren deze drie gaan door naar de gewestelijke wedstrijden in Bellingwedde
  4. Nieuwe Pekela (Pekela)
  5. Siddeburen (Slochteren)
  6. Bedrijfsbrandweer Suiker Unie Vierverlaten
  7. Koudum
  8. Groningen (commandovoering)
  9. Usquert (Eemsmond)
  10. Stadskanaal (Reg. Zuid Groningen)
  11. Winschoten (Oldambt)
  12. Bedrijfsbrandweer Eska Graphic Board


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum