Overslaan en naar de inhoud gaan

Kinderfeest Turk Der Veendam

Door op zaterdag, 21 april, 2012 - 21:00

Foto's en tekst Gesinus Hemmes

23 Nisan.
23 Nisan kutlu olsun.
Sevinin kûcûkler,
Övûnûn bûyûkler.
23 Nisan kutlu olsun.
Ҫok bûyûk bayram bu bayram,
Herkese kutlu olsun,
Ҫok ulu bayram bu bayram,
Herkese mutlu olsun
Herkese mutlu olsun
23 april.

Proficiat, 23 april.
Wees vrolijk kleintjes,
Wees trots groteren.
Proficiat, 23 april.
Dit is het grootste feest,
Iedereen proficiat,
Het grootste en belangrijkste feest,
Vandaag.
En iedereen proficiat,
En iedereen proficiat.

KINDERFEEST - Zaterdag 21 april kwamen 150 Turkse en Nederlandse kinderen naar Turk Der in Veendam Noord om met elkaar het Kinderfeest te vieren. De kinderen dragen gedichtjes voor, zingen liedjes en maken muziek. 

In 1920 riep de toenmalige leider Atatûrk van Turkije 23 april uit als Dag van het Kind. Een herdenkingsdag voor alle kinderen die tijdens de Eerste Wereldoorlog en de oorlog voor de nieuwe Turkse staat zijn omgekomen. Atatûrk wilde jaarlijks op 23 april alle kinderen in het zonnetje zetten, want zoals hij eens zei: "De Jeugd heeft de toekomst, het kind van vandaag is morgen de bestuurder van het land". Het doel van het Kinderfeest is het bevorderen van vriendschap onder kinderen en het onderstrepen van het belang van het kind. Vanaf 1979, dankzij UNICEF, is 23 april de dag voor het internationaal Kinderfeest en wordt het ook in Veendam gevierd.

De culturele vereniging Turk Der in Veendam Noord organiseert het Kinderfeest samen met de partners die in de wijk Noord actief zijn. Dat is het beheerteam Noord, de CBS De Kern en OBS De Noorderbreedte, welzijnsinstelling Compaen en buurthuis Noord-West. Het feest is niet alleen voor de Turkse kinderen, alle kinderen mogen mee doen.

Na het Turkse en Nederlands volkslied sprak eerst meester Fazil de kinderen toe. Daarna was het de beurt aan directeur Harm Herder van CBS De Kern. Hij vertelde in het Nederlands waarom het Kinderfeest jaarlijks gevierd wordt en waarom dit zo belangrijk is.

Op het programma dit jaar een spelletjescircuit op het plein buiten met blikgooien, rupslopen en  springkussens. Ook was er een clown op stelten die ballonfiguren maakte, en voor alle kinderen een suikerspin, een zakje popcorn, een ijsje en een cadeautje.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum