SC Veendam haalde in de tweede helftalles uit de kast

Door op zaterdag, 21 april, 2012 - 08:58

Petrit Hoxhay speelde ‘met het schuim' op de mond!

Tekst Jacob Kuipers

VOETBAL - SC Veendam wilde graag in de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen drie punten pakken. En ook voor hun hondstrouwe supporters zou dit een mooi cadeau zijn geweest. De die-hards van de geelzwarten waren met trommels naar de Langeleegte gekomen om hun ploeg aan te moedigen. En hun getrommel pakte goed uit toen een vrije trap van Petrit Hoxhaj als een granaat achter doelman Björn Sengier van Helmond Sport viel. En door deze wereldgoal kwam de ploeg van trainer-coach Gert Heerkes op 1-1. Want na 23 minuten in de eerste helft was Emrullah guvenc die Rico Wolven te snel af was en liet doelman Leonard Nienhuis kansloos. Qwa kansen had Veendam de wedstrijd moeten winnen, maar vooral spits Johnatan Opoku had zijn vizier niet scherp afgesteld.

De eerste helft was niet om aan te zien. Helmond Sport dicteerde de wedstrijd en daarbij kwam ook nog dat Wolgen na 23 minuten in het ‘stof' beet. Hij werd dus simpel uitgespeeld door Guvenc: 0-1. Een paar minuten later, na de miskleun van Wolgen, was het Mitch Apau die een puntgave voorzet afleverde en Opoku's kopbal had geen succes. De wedstrijd hobbelde wat heen en weer en een opleving bij één van beide ploegen zou geen luxe zijn. Een driehoekje van SC Veendam bracht Danny Menting in scoringspositie en oog en oog met doelman Sengier ging het speeltuig over.

De geelzwarten probeerden in het verloop van de eerste helft nog wel maar het ‘heilig vuur' ontbrak. De tweede helft schudde Veendam alle schroom van zich af met Petrit Hoxhaj in de hoofdrol. Hij sleurde en stuurde zijn ploeg na een gelijkspel of een overwinning. Veendam was geen schim meer van de ploeg die in de eerste helft zo stuntelde. Ook de goedspelende Lars Lambooij begreep dit en zette Menting in kansrijke positie. Hij had de bal voor het intikken maar faalde jammerlijk. En in de 50st minuut was het weer Veendam-speler Wolgen die in de fout ging. Maar het ging gelukkig goed bij de Oost-Groningers.

Daarna wisselde coach Gert Heerkes van SC Veendam Lars Hutten en Haaye Feenstra voor Kaye coppoolse en Cruz Vicente. Ik vind trouwens dat Vicente iedere keer buiten de basiself word gezet, terwijl hij vorig seizoen een dominerende rol vervulde. Deze wissels pakten goed uit en de geelzwarten, onder aanvoering van Hoxhaj, bestookten het doel van Helmond Sport. Maar doelpunten, ho maar. Opoku miste een grote kans. Tussen de bedrijven door moest doelman Nienhuis van Veendam al zijn talenten ten toon spreidden om een goal te verijdelen.

Het kansenfestival voor Opuku was nog niet ten eind, toen hij weer eens in kansrijke positie werd gebracht. Maar dan de 76ste minuut. Hoxhah speelde inmiddels ‘met het schuim op de mond'. En met een schitterende afstandsschot schoot de ‘man off the match' de bal in de kruising. En 1-1 werd ook de eindstand. Daarna ging de spelersgroep nog even langs bij hun supporters en het is te hopen dan we SC Veendam volgend seizoen weer kunnen te bewonderen aan de Langeleegte. Want SC Veendam mag niet verloren gaan.