Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer Wind 21 april 2012

Door op zaterdag, 21 april, 2012 - 12:20

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Op de agenda voor de gemeenteraadsvergadering van aanstaande maandag staat onder meer - en naar mijn mening kan dit ook wel als het meest aandacht vragende punt worden beschouwd - de Kredietaanvraag voor de herinrichting van de Kerkstraat -West.

Aan deze kwestie heb ik in mijn vorige Veendammer Wind al heel wat aandacht besteed, zodat dit niet opnieuw ga doen. Ik wil alleen mijn conclusie nog even herhalen, dat het toch wel een erg moeilijke beslissing is. Het gaat om een fors krediet van één zestiende miljoen euro waarbij vaststaat, dat het aanvullend is op een zeer forse investering van derden onder andere in twee supermarkten.

Het werkgelegenheidsaspect is zeker niet te verwaarlozen zowel op korte als op middenlange termijn, dat wil zeggen op korte termijn door de bouwactiviteiten en verder door personeelsuitbreiding bij in elk geval één van de supermarkten.

De moeilijkheid rond deze beslissing zit in het antwoord op de vraag, of deze investering op de langere duur niet zal gaan lijden tot een toename van de winkelleegstand. Op dat gebied zijn er geen concrete maatstaven, die gehanteerd kunnen worden en waarmee dat antwoord zou kunnen worden gegeven.

Naar mijn mening lijkt het erg waarschijnlijk, dat de gemeenteraad in stemt met de kredietaanvrage en dus "ja"gaat zeggen tegen de herstructurering van de Kerkstraat - West.

Aan de raad wordt ook gevraagd om in te stemmen met een reserve die nodig zal zijn voor de herstructurering van de sociale werkvoorziening. De centrale overheid gaat op dit terrein fors bezuinigen en dat heeft grote gevolgen voor bedrijven als Wedeka.

Het komt er namelijk op neer, dat de centrale overheid van mening is, dat veel mensen die op werk bij de Sociale Werkplaats zijn aangewezen best met eventuele financiële steun aan de werkgever in staat zouden zijn om in het reguliere bedrijfsleven een baan ter vinden.

Natuurlijk zou het een goede zaak zijn, als er op dit terrein mogelijkheden zouden zijn en als daardoor het beroep op de sociale werkvoorziening zo kunnen afnemen. Een probleem is echter, dat er in de regio, waarin Veendam zit, relatief weinig werkgevers aanwezig zijn, waardoor de mogelijkheden in veel kleiner zijn als wordt verondersteld.
De bezuiniging die de centrale overheid gaat doorvoeren, betekent voor een groot deel, dat dit door plaatsing van de betrokken werknemers in het reguliere bedrijfsleven kan worden gerealiseerd. Lukt dat echter niet, dan moet de gemeente fors bijspijkeren. Het is om die reden dat het college voorstelt om voor dat doel een reserve aan te leggen.

Het is een droevige zaak, dat er een maatregel van kracht wordt, die met name voor de zwakkeren op de arbeidsmarkt een negatief effect met zich mee brengt, en bovendien is het bijzonder onaangenaam, dat deze maatregel naar verwachting een negatieve invloed heeft op de gemeentefinanciën.

Het is te hopen, dat het effect van de beide zaken, die ik in deze column aan de orde heb gesteld, meevalt, zodat het goed wonen en leven blijft in Parkstad Veendam!!