Overslaan en naar de inhoud gaan

Wakeboard competitie voor Noord-Nederlandeerste wedstrijd op 2 juni in Veendam

Door op donderdag, 19 april, 2012 - 08:00

WAKEBOARDEN - Het is zoiets als snowboarden op het water: wakeboarden. Dit is een steeds populairder wordende sport, dus werd het hoog tijd voor een Noord-Nederlandse competitie! Het wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd en heet de Noorder Wakeboard Challenge. De competitie richt zich alle wakeboarders, van beginnende en recreatieve, tot pro wakeboarders.

De competitie bestaat uit drie wedstrijden, die gehouden zullen worden op drie locaties. Op 2 juni zal in Veendam de eerste wedstrijd gehouden worden, op 29 juni in Erm (vlakbij Emmen) de tweede wedstrijd en de laatste wedstrijd vind op 14 juli plaats in Harkstede (vlakbij Groningen). Op deze locaties liggen speciaal hiervoor ingerichte kabelbanen, die het de wakeboarders mogelijk maken om zoveel mogelijk verschillende ‘tricks' te laten zien.

Aan het einde van de competitie worden de beste 2 resultaten bij elkaar opgeteld, waarna de winnaar uitgeroepen zal worden. Deze zal zich dan een jaar lang de beste wakeboarder (m/v) van Noord Nederland mogen noemen. Dit zal gebeuren bij de laatste wedstrijd, die in Harkstede gehouden zal worden. De competitie is een uniek samenwerkingsverband van exploitanten en een wakeboardvereniging. De exploitanten Blue Bay Veendam, Recreatiepark Ermerstrand en Break Out Grunopark werken samen met waterski- en wakeboardvereniging TSVG uit Harkstede. Alle informatie over de competitie is te vinden op www.noorderwakeboardchallenge.nl

Wakeboarden is een boeiende en interessante sport om naar te kijken. Tijdens de Noorder Wakeboard Challenge zijn er geen vaste patronen of küren: creativiteit wordt beloond! Verder zijn er tijdens de Noorder Wakeboard Challenge steeds twee riders tegelijkertijd op het water, waardoor wachttijden zo kort mogelijk worden gemaakt en de wedstrijd vlot zal verlopen. Het is een sterk opkomende sport, die in 2020 ook haar intrede bij de Olympische Spelen zal maken als demonstratiesport. De wakeboarders, ook wel ‘riders' genoemd, hebben een brede ‘plank' aan hun voeten vastgemaakt. Ze houden zich vast aan een kabel die voortgetrokken wordt door de kabelbaan, te vergelijken met een sleeplift. Door de voorwaartse snelheid blijf je niet alleen drijven, maar kun je ook over obstakels gaan, of sprongen maken. Hierbij zijn veel variaties mogelijk, waardoor acties met veel spectakel voor riders en publiek mogelijk worden.

De kabelbanen zijn elektrisch voortgedreven; een milieuvriendelijke methode. Er zijn geen vervuilende uitlaatgassen, er is weinig geluid en geen sprake watervervuiling. Het wakeboarden zorgt zelfs voor extra zuurstof in het water, door de manier waardoor het door de ‘riders' in beweging wordt gebracht.