Overslaan en naar de inhoud gaan

Expositie darmkanker in het Refaja ziekenhuis

Door op dinsdag, 17 april, 2012 - 07:57

Bekijk je darm eens van de andere kant
Bijzondere expositie darmkanker in het Refaja ziekenhuis

DARMKANKER - Als u van 25 t/m 29 april het Refaja ziekenhuis inloopt, kunt u er niet omheen; een reusachtige opblaasbare darm (2,5m hoog, 7m en 3,5m breed) belemmert u de weg. U kunt er met een boog om heen lopen, maar ook de gelegenheid benutten om de darm goed te bekijken en er doorheen te lopen. Dan ziet u onder meer hoe darmpoliepen en andere darmafwijkingen eruit zien. In deze week geven verpleegkundigen ook extra voorlichting bij en over de darm. Deze vinden plaats op woensdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis en opgave is niet nodig.

Darmkanker
Tevens is er in deze week een bijzondere foto-expositie in de polikliniek te bezichtigen. Met de expositie vragen wij aandacht voor darmkanker. Jaarlijks krijgen ongeveer 12.000 patiënten en hun naasten te maken met darmkanker. Bijna 5.000 mensen overlijden elk jaar aan de gevolgen van de ziekte. Als darmkanker in een vroegtijdig stadium wordt opgespoord, is de ziekte goed te behandelen.

De Maag Lever Darm Stichting vraagt in samenwerking met artsen- en patiëntenorganisaties dit jaar aandacht voor darmkanker door middel van een foto-expositie, met als thema ‘Denk vooruit, kijk achterom'. Uit publieksonderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat ruim 18 procent van de ondervraagden moeite heeft met praten over darmklachten, zelfs met de eigen huisarts. Gezien het taboe dat heerst rondom darmkanker kiest de MLDS voor een kunstzinnige verbeelding van dit voor veel mensen zware onderwerp. Hiermee stimuleert de stichting dat mensen met klachten tijdig naar de dokter gaan.

Foto-expositie ‘Denk vooruit, kijk achterom'
Vijf professionele fotografen brengen darmkanker op verschillende manieren in beeld. De foto's van fotograaf Bertien van Manen maken een knipoog naar het taboe en zorgen voor een lach, de foto's van fotograaf Ringel Goslinga, over erfelijke darmkanker, zijn indrukwekkend door de pijnlijke realiteit. Dana Lixenberg fotografeert achter de schermen van een ziekenhuis op een MDL(Maag-Darm-Lever)-afdeling en afdeling pathologie, Geert van Kesteren heeft als thema het bevolkingsonderzoek en Cynthia Boll volgt een patiënt met een tijdelijk stoma. Vijf aangrijpende series van vijf professionele fotografen. Voor meer informatie over de foto-expositie: www.darmkanker.info.

Fotowedstrijd
Om heel Nederland bewust te maken van darmkanker en om het taboe te doorbreken, roept de Maag Lever Darm Stichting iedereen op om foto's in te sturen die passen bij het thema darmkanker ‘Denk vooruit, kijk achterom'. Foto's uploaden is vanaf 1 maart mogelijk op www.darmkanker.info. Inzenden kan tot 1 mei 2012. Daarnaast kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriete foto. Voor de beste foto's zijn er mooie prijzen beschikbaar.