Overslaan en naar de inhoud gaan

Internationale week op Winkler Prins Veendam

Door op zaterdag, 14 april, 2012 - 06:11

UITWISSELING - Van maandag 23 tot en met vrijdag 27 april zijn vijf buitenlandse scholen te gast bij Winkler Prins in Veendam. Het gaat om scholen uit Jaslo/Polen, uit Cervera en Palma/ Spanje en uit Gardone val Trompia en Gavirate/Italië. Jammer is, dat de vaste partner uit Riga/Letland door de economische crisis helaas moeten afhaken. Sommige scholen komen voor de tweede en zelfs derde keer naar Veendam. In totaal gaat het om 87 buitenlandse leerlingen en begeleiders. Vanuit Winkler Prins zijn 85 leerlingen uit havo 4, vwo 4 en vwo 5 betrokken bij de internationale projecten. Eerder dit schooljaar brachten deze leerlingen zelf een bezoek aan genoemde scholen. Leerlingen en docenten overnachten bij medeleerlingen en collega docenten. Ze kijken dus letterlijk in de keuken van een andere cultuur. De voertaal is de hele week Engels.

Start internationale week
Nadat alle gasten met het vliegtuig en per bus of trein vanuit Amsterdam, Dortmund en Bremen in Veendam zijn gearriveerd, worden ze maandag 23 april om 09.00 uur in de kantine van de J.G. Pinksterstraat 26 welkom geheten door de centraal directeur van de school, Ferdinand Vinke, en door Ab Meijerman, burgemeester van de gemeente Veendam.
Tijdens de openingsbijeenkomst zal ook Lotte Warries, leerlinge uit havo 4, worden herdacht. Kort na haar terugkomst uit Cervera/Spanje eerder dit jaar, kwam zij door een auto-ongeluk om het leven.
Ter verwelkoming van de gasten hangt aan de gevel van de bovenbouwlocatie aan de Pinksterstraat een internationale banner. De gasten blijven zes of zeven dagen in Veendam.

Algemene doelstelling
Het doel is kennismaken met leeftijdgenoten in een andere cultuur, elkaar waarderen en tegelijkertijd de eigen gewoonten tegen het licht te houden. In de toekomst zal de professional op hbo en universiteit steeds meer binnen een Europese context moeten werken. Natuurlijk is het intensief oefenen van moderne vreemde talen hierbij van grote waarde. In het verleden is gebleken dat enkele leerlingen zodanig gemotiveerd raken, dat ze niet direct voor de hand liggende taalkeuzes maken voor de toekomst. Na een uitwisseling zoeken leerlingen elkaar regelmatig weer op. De opgedane ervaringen tijdens een dergelijke uitwisseling worden niet makkelijk vergeten. Leerlingen ervaren dat het onderwijs in het buitenland vaak heel anders is dan op Winkler Prins, waardoor de onderwijssituatie bij terugkomst vaak meer gewaardeerd wordt.

Programma
Naast een druk programma van allerlei activiteiten zoals sporten, excursies o.a. naar Amsterdam, Groningen, Pieterburen, Orvelte, Bourtange, stadswandelingen, gezamenlijk koken en eten heeft elke school een onderwerp waarmee de leerlingen samen met de WP-ers aan de slag gaan.
Onderwerpen die aan de orde komen zijn: ontwikkelen Emotionele IQ, sociale integratie, scheikunde,
biologie & natuur en intensief omgaan met leerlingen uit een andere cultuur. Uiteraard volgen aansluitend eindpresentaties van alle groepen.

Na een intensieve week wordt de internationale uitwisseling vrijdag 27 april afgesloten met een ‘Farewell dinner' in de kantine aan de J.G. Pinksterstraat en een party in een plaatselijke disco.
Het weekend daarna reizen alle gasten weer terug naar hun eigen land.

Derde klassen WP naar Berlijn en Parijs en overige activiteiten
In dezelfde week hebben de derdeklassers van de havo een excursie naar Parijs en de derdeklassers vwo naar Berlijn. De overige bovenbouw- en ook onderbouwklassen hebben die week diverse leerprojecten, terwijl de examenleerlingen volop aan de slag gaan met examentrainingen.
Het managementteam spreekt van een zeer intensieve week waar iedereen zich heel erg bij betrokken voelt. Dankzij de goede voorbereidingen is er alle vertrouwen dat alles goed zal verlopen.