Door op zondag, 8 april, 2012 - 20:45

Tekst Lenze Tempel
Foto's Lenze Tempel, Henk Gibcus en Michael Huising

PLOEGENTIJDRIT - Zaterdagmiddag was het wielercircus van de Energiewacht Tour neergestreken in het centrum van Veendam. De rijdsters maakten zich op voor een ploegentijdrit van 26,5 km van Veendam naar Oude Pekela.

Vanaf half 5 vertrok er iedere 2 minuten een wielerploeg, aangemoedigd door het publiek langs de kant. Er was voor wielerfanaten genoeg te zien.

De vijfde etappe werd gewonnen door Ina-Yoko Teutenberg met haar team Specialized-Lululemon. De ploeg won met maar liefst veertig seconden verschil op GreenEdge en 1'13" op Rabobank. In het algemeen klassement staat Teutenberg nu eerste, Ellen van Dijk volgt op de tweede plaats, Marianne Vos vindt zichzelf op 42 seconden van de Duitse terug. Teutenberg boekte alweer haar derde ritzege in deze ronde na haar ritzeges in etappe twee en drie.

Marianne Vos startte in de gele trui

Voor de kinderen (vanaf 9 jaar) was er van 13.00 tot 15.30 uur een BMX-parcours op het Museumplein. Kinderen reden het parcours op een crossfiets en werden uitgerust met een helm en beschermers. Na een korte instructie mochten de kids zelf rondjes rijden om pionnen en over obstakels.

Daarnaast stond er een luchtkussen en vonden er spectaculaire bike trial demonstraties plaats. |

Op het Veenlustplein trad MC Prophet op met evangelische hiphop/rapmuziek en gaven een aantal dames een dansdemonstratie.