SC Veendam rook bijna de winst tegen SC Cambuur

Door op zaterdag, 7 april, 2012 - 14:04

Door sportverslaggever Jacob Kuiper

VOETBAL - Bijna had SC Veendam voor eigen publiek weer een wedstrijd gewonnen. Maar het ongeluk zat in de allerlaatste minuut. Bij een 1-0 voorsprong (doelpunt Johnatan Opoku) voor de Veenkolonialen was het Melvin de Leeuw, die SC Cambuur op 1-1 bracht. En dat is nou de pech als je bivakkeert in de onderste regionen. De geelzwarten streden voor wat ze waart waren. Er was niet altijd goed voetbal aanwezig, maar de ploeg van coach Gert Heerkes bood het publiek wel waar voor hun geld.

Na al die festiviteiten die voorafgaand aan de derby van het Noorden voorafgingen wilde SC Veendam natuurlijk ook wat laten zien tegenover hun hondstrouwe publiek. De geelzwarten kwamen flitsend uit de startblokken. Centrumspits Johnatan Opoku ging op snelheid langs zijn directe tegenstander en gaf een loepzuivere voorzet af aan Dan Romann, maar zijn kopbal kreeg niet het gewenste resultaat.

Twee minuten kon het zeer geëerd publiek weer de handen op elkaar krijgen toen Danny Menting een interceptie uitvoerde. Daaruit volgde een hoekschop van Lars Lambooij en Romann zijn kopstoot ging over het doel van keeper Marco Bizot van Cambuur Leeuwarden. Na deze aanvallende impulsen was er nog een gevaarlijke situatie voor het ‘heiligdom' van doelman Leonard Nienhuis te zien.

Veendam startte dus gretig met het publiek er achter. En een goal voelde je aan je ‘theewater' aankomen. En om deze goal te produceren gingen heel wat benen aan vooraf. Het ‘feest' begon al op het middenveld. Romann en Lambooij speelden een paar Friezen uit via een een-tweetje. Het ‘lederen monster' belandde voor het vijandelijke doel en Opoku was er als ‘de kippen' bij om koppend te scoren: 1-0. En dat voorval speelde zich af in de 19e minuut.

Na deze voetbalingrediënten van de ploeg van coach Gert Herkies was het Cambuur-speler Bob Schepers die een ‘vlammend'schot van zijn voet liet vertrekken. Maar Nienhuis - die ook een goede tennisser is - moest een katachtige redding uit zijn lijf persen om het ‘speeltuig' buiten de palen en lat te houden. Tien minuten na deze voetbal act van Nienhuis moest zijn collega, aan de andere kant, Bizot in actie komen op een kopbal van Romann en een dito redding was het gevolg.

Voorafgaand aan deze actie waren de Friezen dreigender zodat SC Veendam achteruit moest hollen. Het veldspel van de ploeg van Alfons Arts was beter verzorgd. Zodat de omhaal van Mohamed El Makrini net over de lat suisde. Wat mij trouwens op viel was de manier van lopen van de al grijzende SC Cambuur verzorger. Hele kleine stapjes en in een sneltreinvaart was hij bij de plek des onheils. Deze Speedy Gonzales is volgens mij de snelster loper van de eerste divisie. Kortom, de ploeg van coach Gert Heerkes verdiende deze voorsprong, afgaand op hun veldspel.

Je kon er dus op wachten dat SC Cambuur aanstalten maakte om iets terug te doen. De nummer 5 van de Jupiler Leaque wilde niet graag ‘kopje onder' tegen de nummer 16. Eerst ging een vrije trap van Lambooij rakelings over ‘de kooi'van doelman Bizot. Cambuur zette druk op de Veendam-vesting. Een hoekschop werd door Makrini tegen de lat gekopt. Toch hadden de geelzwarten nog een opleving in huis. Een vrije trap ging rakelings naast het doel van Cambuur.

Cambuur trainer Arts zag ‘de bui' al hangen en greep in. Hij wisselde Jasar Takak in, voor hem kwam Charles Dissels in het veld. Daarna drukten de bezoekers enige malen op de ‘vesting' van de Langeleegte bewoners. En in die fase gaf Jelle Wagenaar heel gemakkelijk twee hoekschoppen weg. Vlot daarna was het Danny Menting die een goed schot van zijn voet liet vertrekken maar doelman Bizot stond zijn mannetje. Daarna ontstond er tussen beide ploegen veel aanvalsspel en veel spanning.

Cambuur zette voorzichtig aan voor een offensief. Bob Schepers werd aan gespeeld in de ‘zestien' van de thuisclub en zijn inzet ging hoog over. En in die fase moest doelman Nienhuis (blessure) het veld noodgedwongen ruimen voor doelman Ben Meedendorp. Oefenmeester Gert Heerkes greep weer in, hij wisselde Dan Romann voor loopwonder Haaye Feenstra. Om de Cambuur-spelers meer en meer voor de voeten te lopen. In de 77ste minuut wisselde Heerkes de geblesseerde Mitch Apau voor Cruz Vicente.

Cambuur zetten aan voor een wanhoopsoffensief. Veendam wankelt. De geelzwarten wilden het uitverdedigen al te mooi doen, waardoor ze bijna een ‘koekje van eigen deeg' kregen te verwerken. In plaats de bal in de tribune te jagen werd er te mooi uitverdedigd. Met bijna fatale gevolgen. En in die fase had invaller Haaye Feenstra bijna succes doordat hij bijna raak schoot. Maar in de laatste paar minuten kon SC Veendam de enorme druk van de Leeuwardenaren niet meer tegen houden.

En de vierde man gaf ook nog even aan dat er 5 minuten bijgeteld werden. En dat was niet zo'n mooi uitgangspunt voor Veendam. Want de druk steeg naar grote hoogtes in die fase. In plaats de bal de tribune in te schieten, wachtte Lars Lambooij te lang. En een Cambuur-speler was er als ‘de kippen' bij om de bal naar zijn maatje te plaatsen. Via de kluts kwam de bal terecht bij De Leeuw en die haalde uit met een hard schot, waar doelman Ben Meedendorp geen antwoord op had: 1-1.

Veendam speelde een goede wedstrijd maar het geluk dat een winnaar kent was er dus niet.