Moeizame winst Bareveld

Door op dinsdag, 3 april, 2012 - 08:18

Tekst en foto's Jacob Kuipers

VOETBAL - Vijfdeklasser Bareveld kon afgelopen zondag in eigen home kampioen worden tegen EES. Uiteraard moest er dan gewonnen worden en concurrent Zuidlaarderveen (heeft 11 punten minder) moest punten verspelen tegen laagvlieger DWZ . En daar geloofde bijna niemand in dat Zuidlaarderveen punten zou verliezen tegen DWZ. Maar je weet tenslotte nooit hoe een koe een haas vangt'. In de rust van Bareveld-Ees was het in Zuidlaarderveen 1-0 voor de thuisclub tegen DWZ. En dat werd ook de eindstand.

Op dat moment was er enige geroezemoes bij Bareveld. Want stel je voor dat Zuidlaarderveen punten verspeelde en dat Bareveld kampioen werd. Dat hadden ze liever niet. Want ze waren er niet zo zeer op voorbereid. Nee, op tweede paasdag kan de ploeg van oefenmeester Henk van der Vlag ‘spijkers met koppen slaan'. Door te winnen van ‘rodelantaarndrager' ‘ Gieterveen. Dan kunnen de lauwerkransen om de schouders van de spelers worden gehangen.

Maar nu even de wedstrijd bij de ‘kop'pakken. Bareveld oogde niet als een kampioenskandidaat. De ploeg kon niet echt een ‘vuist' maken en ze wonnen dan ook nipt met 1-0 van Ees. En in de laatste 10 minuten werd er door scheidsrechter Hassing nog een rode kaart getrokken, omdat een speler van Ees een Bareveld-speler op een grove wijze onderuit haalde. En de bezoekers moesten in de laatste minuten met 10 man verder.

Bareveld ging voortvarend uit de startblokken Linksback Joey Minke werd aan de linkerkant onderuit gehaald. De vrije trap van Erik Luttje belandde bij Daniel Kroder en het leer ging net langs de verkeerde kant van de paal voor Bareveld. Minke was in deze periode een grote plaag voor Ees, mede door zijn snelheid en zijn handige passeerbeweging. De voormalige linkerspits van Wildervank (zat) moet vanuit het achterland opereren en dan is hij levens gevaarlijk.

En dan de 17 minuut toen een speler van Ees lichtjes hands maakte in het strafschopgebied. Arbiter Hassing zag dit direct en wees onberispelijk naar de stip. Waar Erik Lutje de 1-0 binnenschoot. Een veel sterker Bareveld kreeg het benauwd toe bij een uitval - laatste man Robert Nieborg was in de frontlinie op visite - Michael Lohmann een overtreding beging. Ook deze keer was arbiter Hassing er als de ‘kippen' bij en Ees kon niet profiteren van de vrije trap die volgde.

Vier minuten later deden de bezoekers zowaar iets terug. Pascal Slagter gooide als zijn gram in zijn afstandsschot maar doelman Hendrik Koetse van Bareveld - die weinig te doen had - pareerde de bal uitstekend. Langzaam aan doofde ‘de kaars' Bareveld en Ees deelde ‘de lakens' uit. Maar doelpunten bleven uit. De rust ging dan ook in met een 1-0 voorsprong voor Bareveld. En aan het spel van de ploeg van oefenmeester Van der Vlag kon je zien dat de tweede helft niet veel goeds beloofde.

Toch kwam er nog een opleving bij de thuisclub in de tweede part. Henry Hut had bijna succes met een boogbal. En dat was het laatste hoogstandje van de koploper. Met het ‘schuim' op de monden stormde Ees op het doel van de thuisclub af. De nummer drie van de vijfde klas gooide alles in de strijd om het tij te keren. Het was niet alleen goedschiks maar ook kwaadschiks wat ze uit ‘de kast' haalden. Veel in zet en ze vochten voor elke bal. En om de haverklap lag er een speler van Bareveld op de grond. Masseur Kruize liep zich de ‘de longen' uit het lijf om iedereen weer op te lappen.

Toch kreeg Bareveld in deze hectische fase via Marc van Maanen nog een kans op een goal. Maar van dichtbij mistte hij. Het voetbal was in de tweede helft niet om aan te gluren. Het was vechtvoetbal van het zuiverste ‘water'. Maar Bareveld won wel met 1-0. En op 8 april (eerste paasdag) kan hoogstwaarschijnlijk de vlag bij Bareveld in top gaan als ze thuis aantreden tegen Gieterveen.