Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer wind 31 maart 2012

Door op zaterdag, 31 maart, 2012 - 12:15

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


De gemeenteraad heeft in haar vergadering van maandag jongstleden een verordening met betrekking tot de winkelsluiting aangenomen, die afwijkt van het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. Deze verordening houdt in, dat ook supermarkten buiten het kernwinkelgebied in aanmerking kunnen komen voor de ene vergunning, die kan worden afgegeven. De ontvanger van die vergunning voor één jaar zal door loting worden aangewezen.

Naar mijn mening komt deze beslissing wel in redelijk grote mate tegemoet aan de bezwaren tegen de bestaande verordening en zullen wij er Veendam goed mee kunnen leven.

Binnenkort komt er in de gemeenteraad een zaak aan de orde, die voor een groot deel ook te maken heeft met winkels.Het gaat dan namelijk om een kredietaanvrage in verband met het plangebied Kerkstraat-West.

In de plannen voor dit gebied wordt uitgegaan van de vestiging daar van de nieuwe winkel van Aldi en uitbreiding van de winkel van Jumbo. Verder is het uitgangspunt, dat er meerdere kleinere winkels gaan komen waardoor het centrum van Veendam een uitgebreider winkelgebied moet gaan worden.

Zonder een oordeel te geven over de herstructurering en de gewijzigde ruimtelijke invulling van dit gebied moet mij toch iets van het hart.

Er is in onze gemeente weliswaar minder winkelleegstand dan in omliggende centrumplaatsen, maar het speelt toch wel op kleinere schaal. Van de zijde van het gemeentebestuur wordt alles in het werk gezet om voor die lege winkels bedrijven te vinden.

Bij de discussie over een outletzaak in Menterwolde is onder meer door Veendam aangevoerd, dat een dergelijke uitbreiding risico's met zich meebrengt dat dit kan leiden tot een toename van de leegstand bij ons. Het is een aanname, doch de kans erop lijkt toch duidelijk aanwezig.

Als je daar even over doordenkt, dan zou een redenering kunnen zijn dat het uitbreiden van het aantal winkels in het plan Kerkstraat-West wel kan leiden tot verplaatsing van bedrijven, waardoor bijvoorbeeld elders in het centrum leegstand ontstaat, maar dat het de vraag is of het zal leiden tot een groter aantal zaken in het centrum.

Naar mijn mening zou het een goede zaak zijn, als dit aspect nadrukkelijk wordt onderzocht om te voorkomen, dat er plannen worden gemaakt, die tot een ongewenst effect leiden. Het zal voor iedereen natuurlijk duidelijk zijn, dat het voor onze gemeenteraadsleden niet eenvoudig zal zijn om, als het om zaken als de hier genoemde gaat, de juistheid van het besluit dat zij hebben genomen, aan alle kiezers helder te maken.

Toch is dit noodzakelijk, want over een paar jaar moet er weer een gemeenteraad worden gekozen, waarvoor zeker een deel van de huidige leden zich herkiesbaar zullen stellen en dan moet de kiezer toch in staat zijn om tot een eerlijke keuze te komen.

Ik ga ervan uit, dat op dat moment met overtuiging kan worden vastgesteld, dat de dan aftredende gemeenteraad opnieuw een bijdrage heeft geleverd aan een Parkstad Veendam waarin het goed wonen, werken en leven is!!!