Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer wind 24 maart 2012

Door op zaterdag, 24 maart, 2012 - 12:15

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Maandag aanstaande komt de gemeenteraad weer bijeen met een agenda, die er bepaald niet om liegt. Er dient bijvoorbeeld een beslissing te worden genomen over de winkelopenstelling op zondag. Een zaak die volop in de belangstelling staat en waarover zo'n vijf duizend mensen in een enquête hun mening hebben gegeven.

Het gaat om de vraag welke criteria van toepassing zullen zijn bij de toewijzing van een vergunning en dat luistert zo nauw, omdat volgens de landelijke wet in de gemeente Veendam maar één vergunning door het college van burgemeester en wethouders kan worden afgegeven.

Het lijkt haast uitgesloten dat de door de gemeenteraad te nemen beslissing door het overgrote deel van de bevolking als goed zal worden aangemerkt, maar aan de andere kant zal men zich toch ook goed realiseren, dat er in deze kwestie geen mogelijkheid aanwezig is om het praktisch iedereen naar de zin te maken.

Er staan ook twee punten op de agenda, die betrekking hebben op zaken, die voor een deel in het verleden hebben gespeeld, maar die wel gaan over forse investeringsbedragen.

De fietsroute Veendam - Wildervank, die door Buitenwoel loopt, heeft in het verleden voor een zodanige hoeveelheid klachten gezorgd, dat toen al de gedachte ging leven om de route maar anders te laten verlopen. Op zich is dat natuurlijk een vreemde zaak, want het betekent dat er in de infrastructuur wijzigingen worden aangebracht, omdat er sprake is of was van uit de hand gelopen baldadigheid. Dat lijkt mij niet de manier om tegen dit soort zaken op te treden, want dat ligt toch wel veel meer op de weg van de politie.

In de praktijk is geleken, dat er door de bewoners langs die fietsroute heel verschillende wordt gedacht over deze oplossing, die ook nog eens het nadeel heeft, dat het zo'n €340,000 moet kosten en dat is wel erg veel in deze tijd, waarin de gemeente op allerlei punten moet bezuinigen.

De te nemen beslissing zal ook in dit geval niet bij iedereen goed in de samaak vallen

De zaak die ook erg veel geld kost is de vervanging van de straatlantaarns waardoor het mogelijk zal zijn om aanzienlijk te besparen op de energielasten.
Die vervanging is eigenlijk noodzakelijk omdat er sprake is van achterstallig onderhoud en heeft dan het bijkomend voordeel, dat de energiegebruik fors kan worden terug gebracht.


Naast dit voordeel speelt ook hier uiteraard mee, dat het onaangenaam aanvoelt, dat er op dit moment, waarin helaas steeds over bezuinigingen wordt gesproken een forse investering noodzakelijk is, die deels zijn oorzaak vindt in het feit, dat in het verleden kennelijk zaken niet zijn behandeld op de manier, zoals het eigenlijk had moeten gebeuren.

Het lijkt mij niet onwaarschijnlijk, dat er in dit geval een aantal gemeenteraadsleden zijn, die zich niet prettig voelen bij het feit, dat zij eigenlijk geen nee kunnen zeggen tegen dit voorstel.

Samenvattend kan naar mijn mening duidelijk gesteld worden, dat de uitkomst van de verschillende punten niet negatief hoeft uit te pakken, maar dat de bijdrage aan een beter klimaat voor wonen en werken in Parkstad Veendam niet bijzonder groot zal zijn!!