Overslaan en naar de inhoud gaan

Expositie De Renaissance in het Noordenin het Veenkoloniaal Museum

Door op zaterdag, 24 maart, 2012 - 16:30

VEENKOLONIAAL MUSEUM - Het Veenkoloniaal Museum haakt van 1 april tot en met 13 mei aan bij de door de Klassieke Academie georganiseerde manifestatie ‘Renaissance in het Noorden'. Naast het Veenkoloniaal Museum doen onder andere Museum de Buitenplaats te Eelde, het Noordelijk Scheepsvaartmuseum te Groningen, Museum Stad Appingedam, De Fraylemaborg te Slochteren en Borg Verhildersum te Leens mee. Gezamenlijk ontstaat in het noorden één grote overzichtstentoonstelling van werk gemaakt aan de Klassieke Academie.

De Klassieke Academie voor schilderkunst is in 2005 als een particuliere onderwijsinstelling te Groningen van start gegaan en opgericht door beeldend kunstenaar Tom Hageman. De academie is bekend geworden door de inspanningen van docenten als Henk Helmantel, Rein Pol, Matthijs Röling, Piet Sebens en Diederik Kraaijpoel. Begin 2011 werd ook een klassieke academie voor beeldhouwkunst gestart. De inzet was en is idealistisch: het doorgeven van bestaande vakkennis aan nieuwe generaties. Dit werd als des te urgenter gevoeld omdat in het reguliere kunstonderwijs die vakkennis zodanig ondergeschikt is gemaakt aan artistieke principes als concept en betekenis, dat de traditionele vaardigheden met uitsterven worden bedreigd.

De centrale opening van de museummanifestatie vindt plaats in Natuurmuseum Fryslân op zaterdag 31 maart 2012. Commissaris van de Koningin van Drenthe, Jacques Tichelaar, zal daar de aftrap verrichten.

De opening in het Veenkoloniaal Museum zal op 1 april om 16.00 uur plaats vinden. De manifestatie is een uitgebreid vervolg op de succesvolle tentoonstelling ‘De Verbazing van het Noorden' in het voormalige Natuurmuseum in Groningen in 2008/2009. Daaraan deden toen 55 kunstenaars mee. Vanwege de grote publieksbelangstelling werd die presentatie een paar maanden verlengd.

In het Veenkoloniaal Museum is werk te zien van Diederik Kraaijpoel, Gert Jan Slotboom, Mark Lisser, Rein Pol, Theo Zwinderman, Ruth van Royen, Riny Bus, Jan Velthuis en van Gertjan Scholte Albers. De manifestatie wil de opbloei van de klassieke figuratieve kunst in de afgelopen dertig jaar onder de publieke aandacht brengen. In het museuym te Veendam is ook veel werk te zien met een sterk Veenkoloniaal karakter. De tentoonstellingen worden begeleid door de website www.derenaissanceinhetnoorden.nl , een Renaissancekrant en een catalogus.

Op zondagmiddag 6 mei, aanvang 14.00 uur, geeft Tom Hagerman , de oprichter van de Klassieke Academie voor schilderkunst een lezing in het Veenkoloniaal Museum. De lezing wordt omlijst met een optreden van het muziekensemble van Rein Pol.

Voor meer informatie: hachmer@veenkoloniaalmuseum.nl