Overslaan en naar de inhoud gaan

AMA-studenten Noorderpoort Veendam springenwekelijks in het diepe

Door op vrijdag, 23 maart, 2012 - 17:19

ZWEMDIPLOMA - Iedere week duiken de AMA-studenten (Alleenstaande, Minderjarige Asielzoekers) van de School voor Beroepsonderwijs in Veendam het zwembad in, met als doel hun zwemdiploma te halen. Frank Wilbers, docent sport: "Deze jongens zijn ontzettend gemotiveerd. Ze leven nu in een land waar overal water is, dus kunnen zwemmen is eigenlijk een must. Als ik zie dat ze in 15 weken al zelfredzaam zijn, dan heb ik er alle vertrouwen in dat ze hun diploma zullen halen. Normaal doet een leerling van hun leeftijd (15, 16, 17 jaar) er namelijk zeker een jaar over om zo ver te komen. De zwemlessen zijn onderdeel van het lesprogramma, net als de overige 6 uur sport die deze leerlingen iedere week krijgen." Omdat het zwemmen een groot succes is, gaan ook de mbo-studenten een keer per maand naar het z wembad.

Een gezonde geest in een gezond lichaam
Johanna van de Meulen, leidinggevende van deze school, licht de keuze voor sport op het lesrooster toe. "We hebben heel bewust gekozen om sport een vast onderdeel van het lesprogramma te laten zijn: Studenten kunnen hun energie kwijt, en maken hun hoofd weer leeg en dat heeft een positief effect op hun leerprestaties. Bovendien past sport binnen het thema vitaal burgerschap, een belangrijk onderdeel van het vak Loopbaan en Burgerschap.

Sporten levert integratie op
Naast een betere gezondheid, oefenen onze studenten ook hun vaardigheden, zoals samenwerken en resultaten halen, tijdens het sporten. "Iedere leerling heeft bij ons een Sportfolio", vult John Koning, coƶrdinator AMA-onderwijs, aan. "Hierin beschrijven leerlingen hun doelen en houden ze bij of ze deze doelen gehaald hebben. We toetsen Sport dus ook als echt vak. Een ander effect van sporten is integratie. Door onze leerlingen samen te laten sporten, wordt het onderlinge contact versoepeld. Uiteindelijk hopen we dat leerlingen ervaren dat sport leuk is en zo enthousiast worden dat ze lid te worden van een sportvereniging."