Overslaan en naar de inhoud gaan

ENErGIEKE ZONDAG in de Turfcentrale

Door op zaterdag, 17 maart, 2012 - 14:44


Twee kunstenaars (van links naar rechts) stellen zich alvast aan u voor, zij nemen de aftrap op deze site:

ENErGIEKE ZONDAG - Zondag 25 maart wordt het eerste open huis in de broedplaats van de kunstenaars gehouden in de Turfcentrale aan de Molenstreek 314. Het heeft de naam de Energieke Zondag gekregen. De deuren zullen eens per maand op een zondag geopend zijn voor het publiek. De diverse ateliers in Turfcentrale zijn dan vanaf 11 uur open en is iedereen welkom om een kijkje te nemen.

De naam van dit maandelijkse activiteit heeft een dubbele symbolische betekenis. De Turfcentrale aan de Molenstreek in Veendam is een voormalige elektriciteitscentrale. Gebouwd in 1901 werd ze tot na de tweede wereldoorlog op turf gestookt. Vandaar de naam. Sinds 2010 heeft dit sfeervolle gebouw een tweede leven gekregen als broedplaats voor de kunst. Door een interne verbouwing zijn er ca. 7 ateliers en daarnaast een tweetal ruimtes geschikt als creatief centrum, waar professionele kunstenaars les kunnen geven aan belangstellenden.

De Turfcentrale is eigendom van het Groninger Monumentenfonds, de coƶrdinatie rond ateliers en activiteiten is in handen van Stichting Turfcentrale Veendam.

De ateliers zijn onder andere van Leon Steneker, Luit Timmer, Theo Zwinderman, Ina Koot en Marijke Koster. Hun ateliers zijn vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur geopend. De smederij van Fred Bos en het atelier van Elis Kremer - Van Campen zijn rond 13.00 uur geopend.

Ook kinderen zijn welkom die ook zelf hun handen uit de mouwen kunnen steken.

Mijn naam is Luit Timmer (1965) woonachtig in Scheemda en heb mijn atelier nr. 3 in de Turfcentrale van Veendam. Ik schilder met acrylverf op paneel, doek of papier. Op dit moment schilder ik voornamelijk portretten van mens en dier, zowel autonoom als in opdracht.

Op Academie Minerva heb ik een certificatenstudie gevolgd en daarnaast les gehad van verschillende kunstenaars.

Een belangrijke ontwikkeling is van het realistisch fijn schilderen naar een meer impressionistische schilderstijl.

Mijn naam is Leon Steneker. In de turfcentrale ben ik gevestigd met mijn twee bedrijfjes, Mohshuhn (www.mohshuhn.com) en Liquid skateboards (www.liquidskateboards.nl).

Met Mohshuhn (spreek uit: motion) hou ik mij bezig met grafisch ontwerp, video en animatie. Zo maak ik veel uiteenlopende dingen als tv-commercials, websites, presentaties, videoclips en grafisch ontwerp voor verschillende media. Een belangrijk medium zijn skateboards.

Met mijn skateboard- en kledingmerk, Liquid, probeer ik kwalitatief goede skateboard producten tegen een betaalbare prijs aan te bieden. Een belangrijk onderscheidende factor zijn de graphics en designs van mijn producten. Zo werk ik samen met verschillende (inter)nationale designers om tot een mooi product te komen. Deze skateboards zijn daarom niet alleen geschikt om op te skateboarden, maar ook als kunstwerk voor aan de muur!


Een Interview van Wim Dussel van Radio Parkstad.