Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorjaarsconcert Muziekvereniging Voorwaarts met didgeridoo en eierstruif

Door op maandag, 12 maart, 2012 - 21:34

VOORJAARSCONCERT - Zoals elk jaar gaf Muziekvereniging Voorwaarts o.l.v. Ruud Extra afgelopen zaterdagavond hun Voorjaarsconcert in vanBeresteyn. Het werd goed bezocht, er zijn 190 kaarten verkocht. En er kwamen goeie recensies uit het publiek, het zou zelfs hun beste concert ooit zijn geweest.

Er werden diverse muziekstukken gespeeld. Muziek uit Mary Poppins werd uitgevoerd, muziek uit de film Dreamgirls, uit de musical Fiddler on the roof een bekend melodie, een stuk uit Harry Potter en ook The Phantom of the Opera mocht niet ontbreken.

De welbekende tune uit de Adams Family werd gespeeld en Gomez Alonzo Addams met zijn geliefde echtgenote Morticia waren hiervoor "overgekomen". Uiteraard werd de liefde tussen beide nog even bestendigd met een bos rode rozen van de charmante echtgenoot. Met een schaar maakte Morticia het boeket vaasklaar door het eraf knippen van de rozen.

Tevens werden er klassieke stukken gespeeld van Edward Grieg zoals 4 stukken uit de Peer Gynt-suites. Dit was ook het lastigste stuk om te repeteren, er wordt dan ook altijd de uitdaging gezocht om ook heel moeilijke stukken te spelen.

Het Symfonieorkest bestaat uit 35 spelende leden. Ook zijn er nog een aantal leerlingen, maar die spelen nog niet mee in het orkest.

De optredens wisselden elkaar af met andere onderdelen van Voorwaarts.

De percussie- en djembé groep Beat2Beat o.l.v. Jan Doddema, dat in september 2008 opgericht is, gaf met 13 bandleden een daverend optreden. De ritmische percussieklanken vulden volop de zaal.

Wat ze van het symfonieorkest niet wisten was dat er een act werd gegeven dat letterlijk en figuurlijk spetterde. In een kom werden eieren gebroken en geklutst. Dit werd op een grote trom gegooid als ware het een koekenpan. Met drie percussieleden er omheen werd er bij de ritmische klanken van de overige leden meerdere keren tegelijk flink op geslagen. En een zuil van eierstruif vermengt met wat water stoof hoog op. Door de mix met water en geklutste eieren ontstaat de hoge zuil recht omhoog. Toch zijn de drie leden er bepaald niet verschoond van gebleven en ze hadden hoeden op om nog wat bescherming te hebben.

Een heel bijzondere combinatie gaf het samenspel van Beat2Beat met een didgeridoo blazers groep uit Assen o.l.v. Jo de Roode. Dit was voor het eerst samen gedaan door de beide groepen en zo'n samenspel komt ook weinig voor. Er was een paar keer samen voor gerepeteerd.

De didgeridoo groep is twee jaar geleden in Wedde ermee begonnen en het heeft ook nog geen naam. De didgeridoo is van oorsprong een holle buis uit een eucalyptusboomstam dat door termieten uitgehold is. Zonder termieten gebeurd het uithollen uiteraard met de hand. Het is een traditioneel blaasinstrument dat vooral door de Aboriginals uit Australië wordt gebruikt. En het is ook het oudste blaasinstrument ter wereld. In Europa, waar geen eucalyptus aanwezig is, wordt ook wel een uitgeholde Bereklauw gebruikt om een didgeridoo te maken. De meeste instrumenten zijn origineel en komen uit Australië.

De lage vibrerende didgeridoo tonen klonken tezamen met de percussieklanken heel verrassend. Waar bij de meeste blaasinstrumenten vooral met strak gespannen lippen wordt gespeeld is dat bij het bespelen van de didgeridoo niet zo. Met de lippen wordt er een soort flubberend gebaar gemaakt waardoor er trilling in de holle buis komt. Hierbij wordt ook de stem gebruikt. Het wat vibrerende, soms zware, geluid kan zo rustgevend zijn dat men in een mate van trance kan raken. Het schijnt dat door het beoefenen ervan de ademhalingsspieren worden versterkt. Waardoor snurkers en mensen met slaapapneu er een gunstig effect mee kunnen bereiken.

Ook de meisjes van de Streetdancegroep o.l.v. Iris Boltjes lieten zich van hun beste kunnen zien. De Streetdance groep bestaat sinds 3 jaar. Het was hun eerste optreden voor het publiek. Uiteraard had de familie zitplaatsen op de eerste rijen.

De leeftijden zijn een beetje breed gehouden. Er zijn 16 leden waarvan de jongste 5 jaar is en dat loopt zo door tot een jaar of elf. Als ze ouder zijn komen ze meer in de wedstrijden en dat is bij deze groep nog niet de bedoeling. Het gaat hier om het plezier en de gemoedelijkheid met een serieuze ondertoon.

Wat ook vooral belangrijk is, is het in beweging zijn. En dat wordt ook gestimuleerd door de gemeente via mevrouw Annewil Schreuder. En het wordt onder de aandacht gebracht op de scholen, en dan ook met meer takken van sport. Er werd onder andere gedanst op het nummer Hangover van Taio Cruz, een aardig pittig nummer.

De dirigent van het symfonieorkest nam het stokje vervolgens weer over en er werden nog een aantal stukken gespeeld met als laatst een toegift. Het publiek heeft genoten van mooie uitvoeringen met veel diversiteit.