Overslaan en naar de inhoud gaan

Open brief van de PvdA fractie Veendam aanminister-president Rutte over de werkvoorziening

Door op maandag, 12 maart, 2012 - 14:48

Tekst PvdA Veendam


Aan: Ministerie van Algemene Zaken
Binnenhof 19
Postbus 20001
2500 EA Den Haag


Open brief aan de Minister-president, drs. Mark Rutte


Zeer Geachte heer Rutte,

Onlangs bracht u een werkbezoek aan een sociale werkvoorziening in Tilburg. Het tv programma Eén Vandaag deed hiervan verslag.

Tijdens dit werkbezoek beloofde u een werknemer dat gedwongen ontslag voor hem niet aan de orde zou zijn. Het nieuwe kabinetsbeleid zou alleen van toepassing zijn op nieuwe medewerkers. De huidige medewerkers van sociale werkvoorzieningen zouden niets merken van het nieuwe beleid. Een belofte die voor de huidige medewerkers hoopvol was maar die een maand later al wordt beschaamd.

Het werkvoorzieningschap Wedeka in Oost Groningen moet door uw beleid het dienstverband met 200 medewerkers beëindigen. Door uw beleid, de nieuwe financieringssystematiek en de aangekondigde bezuiniging per WSW-werknemer, stevent Wedeka namelijk af op een structureel tekort in 2015 van ca. 8,5 miljoen Euro. Vandaar dat Wedeka alle tijdelijke jaarcontracten, die de komende drie jaren aflopen, gaat beëindigen.

Natuurlijk zult u wel een weerwoord hebben waaruit mag blijken dat dit de verantwoordelijkheid is van Wedeka (en de aan Wedeka gelieerde gemeenten). Want vanzelfsprekend ontslaat U de medewerkers niet maar de directie van Wedeka. Dat is juist, maar u zult het toch ook met ons eens zijn dat de door uw beleid ontstane tekorten niet mogen worden afgewend op de burgers van de betrokken gemeenten.

Wij hebben heel duidelijk het gevoel gekregen dat u mooie praatjes hebt, zeker tegenover die mensen die haast geen weerwoord hebben, maar dat u harteloos toeziet wat de gevolgen zijn voor diezelfde mensen. Dat laatste is dan gemakkelijk af te wenden op de gemeenten.

Uw partijgenoten in onze gemeenteraad proberen ons er altijd van te overtuigen dat zij als VVD ook sociaal zijn. Jammergenoeg versterkt u dit beeld voor hen niet.

PvdA fractie
Gemeente Veendam