Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer wind 10 maart 2012

Door op zaterdag, 10 maart, 2012 - 12:15

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Ik heb de laatste weken in mijn Veendammer Wind nogal eens aandacht besteed aan zaken, die betrekking hebben op de middenstand. Daar is denk ik ook alle reden voor aanwezig, want op dit vlak is er de laatste tijd nogal wat aan de orde.

Ik noem ze maar even:
de kwestie van de vergunning aan een supermarkt om op zondag open te mogen zijn de aangekondigde forse aanpak van het westelijk deel van de Kerkstraat met de daar te bouwen nieuwe winkelpanden Het al of niet instemmen met de plannen om in Zuidbroek in de gemeente Menterwolde op de Gouden Driehoek een Outled Center te bouwen

Met name deze laatste kwestie staat de laatste tijd enorm in de belangstelling, want het zou gaan om een op een deel van de middenstand gerichte activiteit, die volgens de plannenmakers zou leiden tot ongeveer 600 nieuwe arbeidsplaatsen en dat zou voor Oost Groningen een bijzonder goede zaak zijn.

De gemeenten Oldambt,Stadskanaal, Hoogezand en Veendam, die vrezen dat uitwerking van dit plan voor hun winkelcentra een bijzonder slechte zaak zou zijn, hebben een onderzoekbureau opdracht gegeven om een onderzoek naar dat plan te verrichten en daarbij ook vergelijkingen te maken met al in Nederland en in het noordelijk deel van Duitsland bestaande vergelijkbare centra.

Dit onderzoek is dezer dagen klaar gekomen en de feiten, die er uit te voorschijn zijn gekomen geven aan, dat in de eerste plaats de vooronderstellingen voor dit Outled Centrum veel te positief zijn, waardoor er sprake zou zijn van veel minder nieuwe arbeidsplaatsen dan de door de plannenmakers aangegeven 600.

Verder is berekend, dat de invloed van de in een dergelijk centrum gevestigde winkels, die met name in de sfeer van de modetextiel en lederwaren ligt, op de in de wijdere omgeven liggende bedrijven aanzienlijk is in negatieve zin.

Dit zou betekenen, dat er in de winkelcentra van de omliggende gemeenten nogal wat winkels zouden moeten sluiten. Dat kost daar dus een behoorlijk aantal arbeidsplaatsen, maar door de ontstane leegstand in de winkelcentra daar zou het aantrekken van nieuwe middenstandsbedrijven ook sterk in negatieve zin beïnvloed worden.

Met name dit laatste aspect is ook al in eerdere discussies naar voren gekomen al waren die discussies toen vooral gevoed door natte vingergevoelens.

Het zal duidelijk zijn, dat op de hoorzitting, die binnenkort door de provincie zal worden gehouden omdat dat orgaan uiteindelijk zal beslissen of er al of geen toestemming voor de bouw in Zuidbroek zal worden gegeven, dit onderzoek een erg belangrijke rol zal spelen.

Het lijkt mij, dat deze negatieve uitkomst voor de omliggende centrumgemeenten haast geen andere uitkomst kan hebben, dan dat de aangevraagde vergunning niet verleend zal worden.

Jammer natuurlijk voor de gemeente Menterwolde maar in elk geval een goede zaak voor onze gemeente, die door kan gaan met haar pogingen om door het opvullen van de gaten in het winkelcentrum het leven in Parkstad Veendam nog beter te maken, dan het nu al is!!