Overslaan en naar de inhoud gaan

Zowel Veendam als Go Ahead Eaglesbakten er weinig van

Door op zaterdag, 3 maart, 2012 - 08:49

Toeschouwers de dupe in ijskoude Árena'

Tekst Jacob Kuipers. Foto's Henk Drenth

VOETBAL - Het leek allemaal zo mooi voorafgaand aan de ontmoeting tussen SC Veendam en Go Ahead Eagles. De verloren ‘zonen' Joop Gall, Marnix Kolder en Peter van der Vlag zetten weer eens hun voeten op het ‘heilige gras' van SC Veendam. Maar het werd voor de Langeleegte bewoners een sof van jewelste. De ploeg van oefenmeester Gert Heerkes verloor met 4-0 van een ook niet eens groots spelend Go Ahead. Voor SC Veendam en ook voor Emmen is er nog een klein succesje weg gelegd aan het eind van de rit. Want er degradeert niemand uit de Jupiler Leaque omdat de topklassers niet naar de eerste divisie willen promoveren. En dat is een wrang succesje als je zo moet overleven.

Toch ging het Veendammer publiek er goed voor zitten en ze werden op hun wenken bediend want geelzwarten hadden een ‘raket' start. In de openingsfase verraste Veendam-speler Lars Lambooij vriend en vijand met een lange rush. Vervolgens zag hij Johnatan Opoku staan en die kopte tegen de lat. Gelijk deden de Deventenaren wat terug en via een tik-tik-tik spellertje op het middenveld schoot Jarchinio Antonia net naast. En bij de eerste goal vervulde oud-Veendam-speler Marnix Kolder een hoofdrol. Met een afgemeten pass van Ruud Wellenberg zette hij Kolder aan het werk en op zijn afstandsschot had doelman Leonard Nienhuis het nakijken: 0-1.

Daarna daalde het spelpeil bijna naar het nulpunt. Want wat beide ploegen op de mat legden, daar lusten zelfs ‘de honden geen brood van'. Het was armoe troef wat de klok sloeg. De tweede helft begon spectaculairder. Zowel doelman Nienhuis als collega Van der Vlag moesten hun niet geringe talenten ten toon spreiden. En vervolgens was het Marnix Kolder die met een grandioze pass Antonia uit de startblokken schoot en het werd 0-2.

En in het laatste kwartier scoorde Go Ahead-speler Xander Houtkoop nog met een afstandsschot: 0-3. En in de 89ste minuut was het Joep van den Ouweland die nummer 4 binnen schoot. Eindstand 0-4. Aan de stand is het misschien af te lezen dat de bewoners uit de ‘koekstad' Veendam de les lazen. Maar niks was minder waar. De ploeg van Gall pakte wel de punten maar qua voetbal was het niet om aan te gluren.