Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer wind 3 maart 2012

Door op zaterdag, 3 maart, 2012 - 12:15

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Er lijkt op dit moment wel een oorlog te woeden in onze gemeente. Die oorlog heeft betrekking op de vraag welke winkel er op zondag open mag zijn en woedt tussen de gemeente Veendam en Albert Hein Autorama.

De kwestie van de winkeltijden is geregeld in de winkeltijdenwet, die voor heel Nederland van kracht is. Vroeger kenden wij dat probleem niet. Het was toen zo, dat het open zijn van winkels niet geregeld was, maar in een vrije concurrentie tot stand kwam.

Dit leidde tot ongewenste toestanden, want de meeste winkels waren 1-mansbedrijven of gezinsbedrijven en daar er in de praktijk in veel gevallen onbeperkte openingstijden waren, betekende dit, dat er maatschappelijk onaanvaardbare toestanden tot stand kwamen voor middenstanders.

Op enig moment werd deze zaak door de wetgever geregeld. Er kwam een winkelsluitingswet die aangaf, dat winkels 's avonds en op zondag gesloten moesten zijn.

Dat was lange jaren het geval, maar op den duur werden er uitzonderingen mogelijk en wel met name in de plaatsen, die sterk te maken hadden met toerisme zoals bijvoorbeeld Volendam en Amsterdam.

Onze maatschappij gaf geleidelijk aan ook een wijziging te zien. Was het heel lang zo, dat alleen de man buitenshuis werkte en dat de vrouw thuis was om daar de huishoudelijke arbeid te doen en voor de kinderen te zorgen, in dat patroon kwam een wijziging omdat steeds meer vrouwen buitenshuis gingen werken.

Dit had tot gevolg dat er druk ontstond op winkels om de sluitingstijden aan te passen en dat leidde er toe, dat de winkelsluitingswet in stappen werd aangepast.
De laatste jaren werd er steeds meer druk uitgeoefend om de openingstijden te verruimen en daarbij ook de opening op zondag te betrekken.

Het liet zich aanzien, dat dit na de laatste tweede kamerverkiezingen ook politiek gerealiseerd zou worden, maar doordat het minderheidskabinet van VVD, CDA en PVV in de eerste kamer geen meerderheid kon vormen zonder hulp van de SGP werd die partij, door toe te zeggen, dat aan de winkelsluitingswet niet getornd zou worden, bereid gevonden om de nodige steun te geven aan het minderheidskabinet.

Dit alles heeft tot gevolg, dat er nu alleen onder zeer strikte voorwaarden een vergunning kan worden afgegeven aan een winkel als een supermarkt om op zondag open te zijn. Gemeenten met minder dan 30.000 inwoners mogen maar één voor het gehele jaar geldende vergunning voor openstelling op zondag afgeven.

De gemeenteraad van Veendam heeft indertijd bij het opstellen van de noodzakelijke verordening om een dergelijke vergunning af te kunnen geven in die verordening bepaald, dat het bedrijf, dat die vergunning zou krijgen in het kernwinkelgebied zou moeten liggen en dat komt neer op het centrum van de gemeente. Daarom is ongeveer twee jaar geleden de vergunning afgegeven aan JUMBO en niet aan Albert Hein Autorama, die ook een vergunning had aangevraagd.

Nu de toen afgegeven vergunning binnen niet al te lange tijd is afgelopen kan er weer een nieuwe vergunning worden verleend. Het bedrijf dat de vergunning had zou die opnieuw willen ontvangen, maar ook de concurrent van twee jaar geleden wil de gelukkige ontvanger worden.

Uit de publiciteit rond deze kwestie kan worden opgemaakt, dat een flink deel van het bij Autorama winkelend publiek van mening is, dat het een goede zaak zou zijn, als de vergunning daar terecht zou komen.
Onze gemeenteraad krijgt dus een flinke klus uit voeren en heeft in elke geval het voordeel, dat voor veel inwoners van Parkstad Veendam de gemeentepolitiek in elk geval op deze zaak met veel belangstelling zal worden gevolgd.