Overslaan en naar de inhoud gaan

Groot concert 'Wind, Strings and Pipes'in de Grote Kerk in Wildervank

Door op zaterdag, 25 februari, 2012 - 06:34

CONCERT - Op 3 maart a.s. vindt er een uniek en groots concert plaats in de Grote Kerk, waarin een grote rol voor het prachtige Walckerorgel is weggelegd. Een compleet filharmonisch orkest, de KamerFilharmonie Der Aa, geeft een uitvoering metde landelijk bekende organist Hayo Boerema op het orgel. De Grote Kerk is een van de weinige kerken in het noorden waar zo'n evenement plaats kan vinden mede door de aanwezigheid van het romantische orgel dat bij uitstek geschikt is om samen met een orkest te spelen. De Monument- en Concertcommissie is dan ook zeer verheugd dat dit hier georganiseerd kan worden. Het betreft een try-out concert, de volgende dag vindt er een uitvoering plaats in de Oosterpoort te Groningen en een week later in Rotterdam.

Zaterdag 3 maart 2012, aanvang 20:00 uur, toegang gratis (bij de uitgang wordt een gift gevraagd). Dit wordt voor jong en oud een belevenis, zet deze datum dus in uw agenda!

Programma:
Olivier Messiaen - Les Offrandes Oublieés
Joseph Jongen - Symphonie Concertante
Camille Saint-Saëns - Derde symfonie in c-mineur 'Orgelsymfonie'

In dit programma staat de interactie tussen orgel en symfonieorkest centraal. Van de organist en componist Olivier Messiaen wordt Les Offrandes Oublieés gespeeld. Het is weliswaar een werk zonder orgel, maar de lang aanhoudende klanken aan het einde doen er regelmatig aan denken. Organist en componist Joseph Jongen ging in zijn Symphonie Concertante op zoek naar de grenzen van de solopositie van het orgel als deel van een symfonieorkest, terwijl organist en componist Camille Saint-Saëns het orgel nadrukkelijk als integraal deel van het orkest zag in zijn Orgelsymfonie.

KamerFilharmonie Der Aa uit Groningen is opgericht in 2010 en biedt gevorderde amateurmusici in Noord-Nederland de gelegenheid om driemaal per jaar een uitdagend programma met een kwalitatief hoogwaardig orkest uit te voeren.

Organist Hayo Boerema
De landelijk bekende organist Hayo Boerema werd geboren in 1972 in Groningen. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij orgel. Bij Ben van Oosten specialiseert hij zich in het frans-symphonische repertoire. Sinds december 2005 is hij organist van de Grote of St. Laurenskerk te Rotterdam.

Websites:
http://www.walckerwildervank.nl
http://www.deraa.nl
http://hayoboerema.com