SC Veendam-speler Kay Coppoolse kwam, zagen overwon bijna.

Door op zaterdag, 18 februari, 2012 - 18:45

Tekst Jacob Kuipers

VOETBAL - In het laatste kwartier van de wedstrijd SC Veendam-FC Dordrecht kwam bij Veendam de van De Graafschap overgekomen Kaye Coppoolse in het veld voor Dan Romann. De stand was op dat moment 1-1 en de ploeg van oefenmeester Gert Heerkes snakte natuurlijk naar een overwinning. Nou, ik heb nog nooit een invaller gezien die zo nadrukkelijk aanwezig was. FC Dordrecht schrok zich te pletter toen daar een fors gebouwde en qwa lengte ook niet de kleinste in de spits kwam. Hij werkte zich een slag in de rondte en zijn grimas sprak boekdelen. Coppoolse nam zijn ploeg op sleeptouw en had in de 84ste minuut zomaar kunnen scoren. En daarna kwam er nog een 'kanonskogel' van zijn voet en de bal suisde net over de lat. En verder hadden de verdedigers van Dordrecht hun handen vol aan die 'dekselse' Coppoolse. Maar de stand bleef 1-1.

De amusementswaarde van deze matige wedstrijd steeg in de laatste minuten naar grote hoogtes. Want zowel de eerste- als de tweede helft was van een slecht niveau. Voorafgaand aan de match werd Anco Jansen nog in de bloemetjes gezet voor zijn verdiensten bij de Oost-Groningers. Jansen speelt nu bij eredivionist De Graafschap. Veendam had een moeizame start en dat had ze bijna de kop gekost. Wouter de Vogel van Dordrecht ontsnapte aan de aandacht van de thuisclub en scoorde. Maar gelukkig had de grensrechter buitenspel geconstateerd.

In de eerste kwart van de wedstrijd gingen de geelzwarten heel voorzichtig te werk. Dat hoefde eigenlijk niet want de Dortenaren hebben ook geen ploeg waar je bang voor moest zijn. Maar het was wel in deze periode dat doelman Nienhuis tot twee keer toe de handen uit de mouwen moest steken. Pas na een klein kwartiertje was het Johnatan Opoku die Danny Menting een goede kopkans bood. Maar de man off the match kon hier niet van profiteren. Dat was pas de eerste kans die Veendam kreeg. Daarna moest doelman Nienhuis weer stevig aan het werk toen weer De Vogel gevaarlijk werd.

En Veendam moest steeds toekijken naar de verrichtingen van een Dordrecht dat ook niet 'de pannen van het dak' speelde. Pas na een half uur was het Lars Hutten die namens Veendam naast het doel schoot. En de tweede wapenfeit voor Veendam was dat Ferhat gorgulu een hard schot van zijn voet liet vertrekken maar doelman Stef Doedee was uit het goede 'keepershout' gesneden. De ruststand ging dan ook in met 0-0. Na de thee moest Veendam scoren en dat begreep Danny Menting heel goed. Het was in de 59ste minuut toen Menting op fraaie wijze - in de draai - scoorde: 1-0.

Tot op dat moment was de tweede helft het aanzien niet waard. En Veendam werd door Dordrecht steeds verder terug geduwd. Coach Heerkes begreep dat ook en zwaaide diverse keren naar zijn spelers dat ze uit hun stellingen moesten komen. Maar dat kon Veendam gewoon niet. En het was daarom ook niet verwonderlijk dat de ploeg van coach Virgil Breedveld de gelijkmaker liet noteren: 1-1. En Jeffrey Rijsdijk was de gevierde man. Om nog wat aan de stand te doen moesten Lars Hutten en Dan Romann het veld ruimen ten faveure van Haaye Feenstra en Kaye Coppoolse.

Maar doelpunten bleven uit, maar het was wel Coppoolse die voor veel 'vuurwerk' zorgde in de laatste minuten. Resulterend: SC Veendam moest eigenlijk 3 punten pakken want Dordrecht had ook bar weinig in 'de melk' te brokkelen. En dan zijn er natuurlijk de bekende excusus. Veendam heeft teveel spelers die in de 'lappenmand' zitten. Maar Veendam zal het toch met dit team moeten doen. Maandagavond zal het tegen FC Volendam waarschijnlijk een stuk moeilijker worden.

SC Veendam staat op de voorlaatste plaats: 21 wedstrijden gespeeld en 12 punten. FC Emmen heeft 20 duels gespeeld en 23 punten. AGOVV is laatste en heeft 20 wedstrijden gespeeld en 6 punten.