Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugblik op de Mini Elfstedentocht door een zeer tevreden organisatie

Door op zondag, 12 februari, 2012 - 23:30


De 10 jarige Maarten Smith uit Almere laat zijn certificaat zien

TERUGBLIK - De Mini Elfstedentocht afgelopen zaterdag is door ongeveer 1400 mensen gereden. Onder ideale condities was het een prachtige, maar ook een echte toertocht in Veendam.

Vanuit de Tennisclub Veendam was de Mini Elfstedentocht georganiseerd. Zoiets is niet alleen te organiseren. De Scouting Veendam gaf medewerking en ze hadden hun accommodatie beschikbaar gesteld. En dankzij de mensen van de EHBO, van de gemeente, de brandweer en van de politie was er iets op poten gezet waar jong en oud heel veel voldoening aan heeft gehad. Ook is op deze manier gebleken dat dit in Veendam mogelijk is.

Uiteraard ligt er ook het mooie gebied met de vele waterpartijen waar dit kan, en natuurlijk werd er al veel eerder individueel en ook in groepjes geschaatst.

Veendam heeft ook geen IJsvereniging, maar in de Tennisclub zitten wel schaatsfanatici. Er zijn ook mensen bij die lid zijn van een schaatsvereniging. En de wens om deze toertocht van de grond te krijgen was er al. Veendam heeft het gebied ervoor dat er geweldig geschikt voor is. En het was nog nooit eerder ingezet voor een officiƫle toertocht.

De Tennisvereniging heeft de mensen om het te kunnen organiseren. En die het ook willen doen, want een paar jaar geleden begon het al te kriebelen. 

De voorloper van deze schaatstocht was de schaatsronde op 13 februari 2010 op het meer van Langebosch. Het idee was ontstaan bij een drietal leden van de tennisclub die er warm voor liepen op een koude zondagmiddag. Eigenlijk zou op 31 januari van dat jaar de eerste Mini Elfsteden worden gehouden. Maar vanwege sneeuw kwamen er korte baanwedstrijden voor in de plaats voor leden van de Tennisclub.

Koning Winter hield de vorst aan toen en de leden begonnen het weer warm te krijgen. Op 13 februari kon het, na veel hulp om de baan sneeuwvrij te krijgen, doorgaan. Omdat dit eerste schaatsevenement heel succesvol verliep en ook heel gezellig was werd besloten om weer een Mini Elfstedentocht te organiseren.

Maar de eerste editie was nog geen echte toertocht, dat werd de tweede editie door de wateren van Langebosch, de Peerdewaske en die van Borgerswold ook op te nemen in de route. Er werd tegen elkaar gezegd, "als we wat willen moeten we het mooie gebied van Borgerswold en Langebosch gaan bundelen". Zo werd voor het eerst een echte schaatstoertocht in Veendam verreden, met een route over 12.5 kilometer. Men heeft bewust gezorgd dat de banen minder geschikt waren voor de heel snelle schaatsers, het moest ook geschikt blijven voor de kinderen. De toertocht was ook echt een familiegebeuren.

Hier was het ook meer een "ons kent ons" gebeuren. De reacties van de deelnemers waren heel leuk. Er werd opgemerkt dat dit heel anders is dan een Zuidlaardermeertocht. Waar je om een meer heengaat. Het was hier veel gevarieerder. Hier kom je door woonwijken heen en door gebieden met bosaanplant. Met 12.5 kilometer was de route ook langer.

De ijsdikte is nergens een probleem geweest. En dankzij de drie opstapplaatsen was er ook geen oponthoud.

De baan was geveegd door de vrijwilligers van de club. Het is de bedoeling om het echt een traditie te laten worden. En zodra het weer kan zal het verder worden uitgebreid. Hier wilde de woordvoerder zich nog niet verder over uitweiden.



Een Interview van Wim Dussel van Radio Parkstad.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum