Overslaan en naar de inhoud gaan

Speklopen bij Bareveld

Door op zondag, 12 februari, 2012 - 17:00

SPEKLOPEN - Op het Oosterdiep ter hoogte van Bareveld waren zaterdagmiddag hilarische taferelen te zien. Vanuit de organisatie van Cafetaria en Bar ‘t Schippertje werden er ‘speklopen' wedstrijden gehouden.

Wat het nou precies is wisten ook de deelnemers zelf vooraf niet. Op Google is er ook niets over te vinden. Het idee om op het Oosterdiep speklopen te houden kwam van Harry Drenth, die van origine uit Annen komt. Het idee werd enthousiast ontvangen. In Groningen is het ook helemaal niet bekend volgens hem. En hij weet ook niet of het alleen in Annen werd gehouden.

Het speklopen was voor mensen bedacht die zo arm waren dat ze geen schaatsen konden kopen. De IJsvereniging Nooitgedacht in Annen had toentertijd gedacht dat ook arme mensen een kans moesten kunnen hebben op het winnen van een stuk zijde spek van het varken. Speklopen is iets uit de crisistijd van de jaren dertig.

Veel mensen die het arm hadden liepen op klompen. Over de klompen heen werden wollen sokken getrokken om niet uit te glijden op het ijs. Er werd over het ijs gerend en aan het eind van de baan weer terug. Ook mocht er tegen een schaatser worden gerend, het ging door elkaar heen, de regels werden ervoor aangepast. Het was een afvalrace en de snelste drie deelnemers bleven over voor het in ontvangst nemen van de prijzen. De eerste prijs was twee kilo zijde spek, de tweede prijs een kilo en de derde prijs een halve kilo. Zo hadden de mensen weer een paar dagen wat te eten.

Het uitgangspunt was om eens iets anders te organiseren dan schaatswedstrijden. Met de prijzen werd het ook zo gedaan als vroeger. Veel gegevens was er ook niet meer over te vinden, er was uitgegaan van een baantje van 50 meter heen en 50 meter weer terug.

Om een pion moesten de deelnemers de draai malen en dit viel lang niet mee. Dit was het lastigste onderdeel en moest voorzichtig gebeuren. Het was ook hier een kwestie van een beetje technische aanpak. Sommigen schoten een eind door en ook niet iedereen bleef op de benen. Het werkte zeer op de lachspieren.

Twintig heren en tien dames hadden zich opgegeven om te strijden voor het mee snaaien van een stuk zijde spek. De klompen had men achterwege gelaten, dat is men ook niet meer zo gewend. 

Het was een primeur en zodra het weer kan zal het weer gehouden worden.

Vroeger zal het wel niet zo geweest zijn dat men de klompenlopers met hozevörrels (sokken) erover tegen de snelste scheuvellopers liet strijden. Dat men de kansen eerlijk verdeelde. 

Na het speklopen werden er ook prikslee wedstrijden gehouden, met dezelfde deelnemers. Ook waren er prikslee wedstrijden voor kinderen.

Van de speklopen heren kwamen er als winnaars uit: 1 Jarno Smid, 2 John Goos en als derde Eddy Wind. Van de dames kunnen we noteren: 1 Senna Roossien en als tweede, Tanja Smid.

De uitslag van de priksleewedstrijden heren: 1 Henk Engelage 2 Eddy Doedens, 3 Keimpe Tuil. Van de dames: 1 Fransisca Roossien, 2 Gisela Kaput. En van de kinderen: 1 Quina Slokman en 2 Rafael de Jonge.

Over het ijs had men een partytent geplaatst waar warme chocolademelk en snert was te verkrijgen. 's Avonds was er live muziek van het duo Teun en Liesje.

 


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum


Reactie Plaatsen Of Bekijken....