Overslaan en naar de inhoud gaan

Brief van KNMV naar minister over imago motorrijders

Door op woensdag, 1 februari, 2012 - 18:29

Uit Nieuwsbrief MTC (Motortourclub) Veendam 


GENERALISERING MOTORRIJDERS - De KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging) maakt zich zorgen om de criminalisering van het begrip motorclub. Om deze zorgen te uiten, heeft KNMV directeur Patrice Assendelft een brandbrief gestuurd naar minister Opstelten van Veiligheid & Justitie.

Brief naar minister over imago motorrijders!

De KNMV wil dat er ogenblikkelijk een einde komt aan de constante criminele duiding van het begrip ‘motorclub' en stuurt vandaag nog een brandbrief naar minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

In de brief aan de minister maakt de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging duidelijk dat motorrij­ders zich grote zorgen maken en vrezen voor hun veiligheid.

De overkoepelende organisatie met 280 aangesloten motorverenigingen en ruim 50.000 leden wil niet lan­ger geassocieerd worden met motorgroeperingen als Hells Angels en Satudarah. Zij reageert hiermee op de plannen van lokale en landelijke bestuurders om samen met de politie en het openbaar ministerie, cri­minele motorclubs snoeihard aan te pakken.

Minister Opstelten heeft een landelijk team opgezet om lokale overheden te helpen bij de aanpak.

KNMV-directeur Patrice Assendelft vindt dat motorliefhebbers ongevraagd in een kwaad daglicht worden gezet. De organisatie krijgt steeds meer klachten van leden dat zij zich onprettig en zelfs bedreigd voelen als gevolg van criminalisering. "Langzaam maar zeker is voor ons de maat echt vol. Uiteraard snap ik dat justitie de buik vol heeft van bepaalde groeperingen in onze samenleving die zich op de motor verplaat­sen. Helaas wordt continu het begrip motorclubs gehanteerd. Dat roept echt een verkeerde associatie op met motorverenigingen die bij ons zijn aangesloten en doet onrecht aan al die tienduizenden motorliefheb­bers."

Er wordt volgens hem voortdurend geïnsinueerd dat leden van motorclubs vrijwel altijd crimineel gedrag vertonen. "Dat is in onze optiek een onjuiste tendentieuze berichtgeving, waarin alle motorrijders over een kam worden geschoren. Leg dat maar eens uit aan de gewone toerrijder of de motorrijder die aan het woon-werkverkeer deelneemt. " Assendelft vindt dat de bewindsman duidelijk moet maken dat de jacht niet op ‘gewone' motorclubs, maar op criminele motorbendes wordt geopend.

"Wij voelen ons absoluut niet aangesproken door de typering in de media, maar als grootste belangenver­tegenwoordiger van de gewone motorrijder zijn wij zo langzamerhand wel gedwongen om op deze genera­lisering te reageren", aldus Assendelft.