Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer Wind 28 januari 2012

Door op zaterdag, 28 januari, 2012 - 16:49

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Deze week wil ik mijn column Veendammer Wind beginnen met een paar zaken, die erg belangrijk zijn maar die lang niet altijd de daarbij behorende aandacht krijgen.

In elk geval twee bedrijven verdienen het om in het zonnetje te worden gezet.
De magnesiumfabrikant Nedmag gaf na afloop van het deze week gehouden voorleesontbijt vier laptops aan de openbare Daltonschool De Butte. Een voor een dergelijke school bijzonder kostbaar en plezierig te ontvangen cadeau.

Ook leerlingen van de VMBO-scholen Winkler Prins , Dollardcollege en het Ubo Emmius waren betrokken bij een prijzenwaardige goede daad. Een groep van 25 kreeg de gelegenheid om een zogenaamde snuffelstage te verrichten bij Oldenburger/Friton. Bovendien zal een groep leerlingen via een werk/leertraject de kans krijgen om ervaring op te doen.

Het mag duidelijk zijn, dat de beide genoemde bedrijven deze goede daden niet alleen doen om een goede naam te krijgen of te behouden, maar ook en vooral, omdat zij het nut van één en ander inzien en zich goed realiseren, dat zij met deze daden een sterke steun geven in het belang van de maatschappij.

Het staat voor mij vast, dat er veel meer bedrijven zijn, die door middel van gelijksoortige of andere goede acties hun bijdrage leveren aan dit soort aspecten van onze maatschappij.

Vaak gebeurt dit zonder dat er in de publiciteit aandacht aan wordt besteed, maar het is zeker een zaak, waarmee de economie in Oost-Groningnen een belangrijke ruggesteun krijgt in het streven om goed mee te kunnen concurreren met die in andere delen van ons land.

Als je dit deel van mijn column op je in laat werken, dan zou je misschien geneigd zijn om te oordelen, dat alles wat het bedrijfsleven doet een goede zaak is en maar toegestaan moet worden. En in dat geval zou het dus logisch zijn om ja te zeggen tegen de plannen om in Menterwolde een zogenaamde Outlet center op te richten.

Een dergelijk center is een verzameling van bedrijven, die zich met name richten op de verkoop van gedateerde merkkleding. Volgens degenen, die deze plannen zouden willen verwezenlijken, gaat het om een investering van 30 miljoen euro voor 220 winkels die een jaarlijkse omzet zouden hebben van 50 miljoen euro en 6oo nieuwe arbeidsplaatsen zouden opleveren.

De omliggende gemeenten Veendam, Dollard en Hoogezand hebben evenwel bezwaar tegen deze n1euwe vestiging. Zij vrezen, dat als die er zou komen dit tot gevolg zou kunnen hebben dat in hun winkelcentra bedrijven moeten sluiten, waardoor er niet alleen onaantrekkelijke winkelcentra overblijven, maar ook de werkgelegenheid een forse teruggang zal gaan ondervinden.

Je kunt dus stellen, dat deze gemeenten tussen twee vuren zitten en de vrees hebben, dat de einduitkomst een negatieve invloed heeft op hun positie. En als ik het dan heb over hun positie, dan bedoel ik de positie van een groot aantal inwoners van de bedoelde gemeenten.

Hier komt dus de politiek om de hoek kijken. Daar vallen uiteindelijk de beslissingen over de vraag of een op het oog mooi plan dan wel continuïteit van het goed leven en werken in onder meer Parkstad Veendam de voorkeur verdient.